Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Μοναδικό κυπριακό έθιμο!

Για ακόμη μια χρονιά τηρώντας τις παραδόσεις, η κοινότητα του Κάθηκα στην Πάφο αναβίωσε την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό από το Πραιτόριο στον Γολγοθά.

Ένα έθιμο που συνεχίζεται στην κοινότητα περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Στον ρόλο του Ιησού Χριστού ήταν και φέτος ο Κοινοτάρχης του Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και κατοίκων της Κοινότητας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τούρβας, η αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, ξεκίνησε πριν 36 περίπου χρόνια από τον τότε ιερέα της κοινότητας, κ. Παπασάββα. «Ο κάθε κοινοτάρχης, αναβιώνει καθημερινά το δικό του Γολγοθά, με τα προβλήματα του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τούρβας δήλωσε ότι πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές.

Η πορεία είναι μήκους μισού χιλιομέτρου περίπου, από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι και την Παναγία την Ευαγγελίστρια και τηρείται ευλαβικά από τους κατοίκους του Κάθηκα κάθε χρόνο το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.