Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ανταλλακτικό Παζάρι από το Δίκτυο Ανταλλαγών & Αλληλεγγύης Πιερίας στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης.

Την περασμένη Τετάρτη 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το 1ο Ανταλλακτικό Παζάρι από το Δίκτυο Ανταλλαγών & Αλληλεγγύης Πιερίας στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης.
Το παζάρι έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και λειτουργεί κάθε Τετάρτη. Ήδη καθημερινές ανάγκες με βασικά είδη διατροφής όπως σιτηρά, αλεύρι και μεταποιημένα αρτοσκευάσματα, όσπρια, γάλα και προϊόντα του, μέλι, λαχανικά, φρούτα και πολλά άλλα είδη προμηθεύονται με ανταλλαγές τα μέλη του δικτύου χωρίς την μεσολάβηση χρημάτων.
Καθημερινά γίνονται νέες εγγραφές και οι αναρτημένες αγγελίες είναι πάνω από 200. Το παζάρι είναι ένας χώρος συνάντησης που δίνει την δυνατότητα στα μέλη να γνωριστούν αλλά και την ίδια ώρα να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά είδη. Εκτός του παζαριού γίνονται καθημερινά πολλές ανταλλαγές με προϊόντα και με υπηρεσίες, σε εργαστήρια, ιατρεία και σε καταστήματα. Όσο αυξάνονται οι υπηρεσίες που παρέχονται στο δίκτυο, τα προϊόντα που ανταλλάσσονται αλλά και όσα περισσότερα καταστήματα συμμετέχουν στο δίκτυο τόσο περισσότερες ανταλλαγές θα γίνονται.

Τελικά μας έκανε τη χάρη ο καιρός και τελευταία στιγμή δεν άλλαξαν τα σχέδια μας. Πολλοί ήταν οι περαστικοί που ενημερώθηκαν για το Δίκτυο και τον τρόπο λειτουργίας του. Κάποιοι θυμήθηκαν τους παλιούς καιρούς με τις ανταλλαγές που γινόντουσαν και τότε. Καθημερινά οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προστίθενται στη λίστα των προσφορών μεγαλώνει. Στο παζάρι δεν πουλάμε και δεν αγοράζουμε μόνο ανταλλάσσουμε με την τοπική εναλλακτική μας μονάδα τον "ήλιο". Ένας ήλιος ισοδυναμεί με ένα ευρώ. Παράλληλα εδώ και 8 μήνες πραγματοποιούμε και χαριστικό παζάρι με ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία κλπ. Το χαριστικό παζάρι έδωσε ανάσα σε πολλές οικογένειες που δεν χρειάστηκε να αγοράσουν ρούχα και αντικείμενα, είδη πρώτης ανάγκης. Αλληλεγγύη αλλά και επαναχρησιμοποίηση!
Στην όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν πάνω από 33 Αχρήματα Δίκτυα. Στον Βόλο το Τεμ-Μαγνησίας έχει ξεκινήσει και αυτό την δική του αγορά. Το πανεπιστήμιο Βόλου τους παραχώρησε δύο κτίσματα τα οποία ανακαινίστηκαν και όσοι εργάστηκαν αμείφθηκαν με τεμ την εναλλακτική μονάδα του δικτύου. Εκεί είναι και ο χώρος που γίνεται η αγορά. Σε κάθε δίκτυο υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Το κάθε ένα έχει πάρει τον δικό του δρόμο. Αυτό που είναι κοινό στα Αχρήματα Δίκτυα είναι οι ανταλλαγές χωρίς χρήματα, η ανθρώπινη επικοινωνία αλλά και η ελπίδα. Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, και από εμάς θα εξαρτηθεί το μέγεθος που θα πάρει, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Συνεχίζουμε να ικανοποιούμε πολλές καθημερινές μας ανάγκες!
Κατά την διάρκεια του παζαριού μπορεί να ενημερωθεί αλλά και να γίνει μέλος του δικτύου όποιος το επιθυμεί.
Τετάρτη 11 Απριλίου 18:00 - 20:00 στα κανόνια ανάμεσα στην Εκάβη και τα Καπή.