Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται η ΔΕΗ, όπως τονίζει η εφημερίδα Καθημερινή του Μ. Σαββάτου – Κυριακής του Πάσχα.


Οι ανεξόφλητες οφειλές το πρώτο τρίμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά... 350 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας το συνολικό ποσό από τα 820 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 στο 1,160 δισ. στο τέλος του Μαρτίου.

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από την οικιακή κατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα, από τα 440 εκατ. ευρω τον Δεκέμβριο του 2010, στο τέλος Μαρτίου οι ανεξόφλητες οφειλές των νοικοκυριών έφτασαν τα 760 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παρακράτηση 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων για τρεις μήνες για να ενισχύσει τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της τρόικας για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με 300 – 400 εκατ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκείμενου να μην καταρρεύσει συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού και μαζί η ΔΕΠΑ στην οποία καταλήγει το πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να βρίσκεται ένα βήμα πριν να κηρύξει στάση πληρών στους διεθνείς προμηθευτές αερίου.