Κυριακή 22 Απριλίου 2012

H μαρτυριάρα η Μάγδα, ανεβάζει στο διαδίκτυο φωτογραφίες και πληροφορίες για την συνέντευξη.














Η... συνάντηση κράτησε 40 λεπτά .
Ιδού πως την περιγράφει η Μάγδα:

Φίλες και φίλοι, σήμερα θα σας γράψω, και θα σας αποκαλύψω όλα όσα έζησα και είδα, την Πέμπτη που μας πέρασε, πίσω από τις κάμερες της εκπομπής μας .
Ήταν μία συνάντηση για δύο, που τα είχε όλα .
Χαρά, άγχος, πίεση, αγωνία και τέλος το καλύτερο αποτέλεμα, δηλαδή ,μία ιδιαίτερη συνέντευξη που πρέπει όλοι αύριο να παρακολουθήσουν.
Τίποτα δεν έλειπε από την "ειδική αποστολή" της εκπομπής μας με τίτλο «Συνέντευξη στον Ε.Βενιζέλο » !!!
Το ραντεβού κλείστηκε δύο ημέρες πριν για την Πέμπτη το μεσημέρι στις 3:00 ακριβώς .
Και όταν λέμε τρεις, εννοούμε τρεις , γιατί το ραντεβού αυτό, είναι χρονομετρημένο από πριν, για όλους τους συνεργάτες των δύο ανδρών .
Η διάρκεια ,40΄ακριβώς . Η ομάδα της εκπομπής μπήκε σε συναγερμό για να είναι όλα έτοιμα.
Εγώ να πω την αλήθεια χάρηκα πάρα πολύ .
Αυτή την συνέντευξη, ήθελα πολύ να την δω στην εκπομπή μας.
Ο Γιώργος και ο Βαγγέλης απέναντι , σε μία κουβέντα που θα τα έχει όλα .
Σκληροί αντίπαλοι , ενδιαφέρουσα «μάχη », με δύο φίλους από τα παλιά , που ξέρουν πολύ καλά τα οικονομικά, με ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική και με σκληρές ερωτήσεις
Ο Γιώργος Αυτιάς είναι πανέτοιμος όπως πάντα .
Βρισκόμαστε στον 6ο όροφο, στο γραφείο του Προέδρου στην Ιπποκράτους, με 2 κάμερες , ηχολήπτες ,φώτα «υπερπαραγωγή ολόκληρη» όπως είπε και ίδιος και δεν είχε άδικο .
Εγώ και ο Μάνος Βελάνης ο σκηνοθέτης μας είχαμε λίγο άγχος για να πάνε όλα καλά, ο Γιώργος όπως πάντα καθόλου .
Χαλαρός, ψύχραιμος, έκανε πλάκα με τα παιδιά στο συνεργείο ,(του το χουμε πει εκατό φορές ,αν το χιούμορ και την πλάκα που έχει εκτός εκπομπής την είχε και στον αέρα θα ήταν τέλεια ) και κοιτούσε τις σημειώσεις του. Τα κορίτσια στο γραφείο (ευγενέστατα και πολύ φιλόξενα), μας προσέφεραν καφεδάκι και μας είπαν για το πρόγραμμα του κυρίου Βενιζέλου ότι είναι πολύ φορτωμένο και ο ίδιος προσπαθεί να τα προλάβει όλα.
Ο Πρόεδρος μπαίνει στο γραφείο, μας χαιρετά όλους , είναι βιαστικός και θέλει να τηρήσουμε τους χρόνους γιατί αμέσως μετά έχει σύσκεψη και συγκέντρωση στην Ν. Σμύρνη.
Η συνέντευξη ξεκινά και οι ερωτήσεις του Γιώργου πέφτουν βροχή .
Τα θέματα πολλά και ο χρόνος ελάχιστος.
Ο Πρόεδρος ξεκινάει λέγοντας «Πράγματι, είναι πολύς ο κόσμος που φοβάται πως μετά τις εκλογές θα υπάρξουν μέτρα και σκληρά μέτρα. Ας πούμε λοιπόν όλη την αλήθεια χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, δίνοντας και μια ρεαλιστική διέξοδο και λύση στο θέμα αυτό».
Η σύγκρουση αμείλικτη, ο ένας καλός στα νομικά και ο άλλος στα οικονομικά .
Η κουβέντα πάει στους φόρους, «Υπάρχουν πολύ έκτακτοι φόροι, εισφορές και τέλη και σταδιακά όσο θα πετυχαίνουμε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, πρέπει να αφαιρούμε έκτακτους φόρους εισφορές και τέλη.
Γ. Αυτιάς: Για παράδειγμα ποιοι φόροι θα αφαιρεθούν; Ο πολίτης δεν αντέχει άλλο κ. Βενιζέλο.
Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε για παράδειγμα την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία πρέπει με το που τελειώνει η περίοδος κρίσης, να αφαιρεθεί. Το Ειδικό Τέλος επί των Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα περιληφθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα.
Όποιος λέει ότι μπορεί να κάνει φορολογικές ελαφρύνσεις τώρα, άμεσα, λέει ψέματα. Διότι από κάπου θα αφαιρέσει, κάπου θα προσθέσει. Άρα το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι λανθασμένο και μπορεί να είναι και «Φρανκενστάιν».
Ο ένας προσπαθεί να ξεφύγει από τον άλλον και συνεχίζουν .
Γ. Αυτιάς: Κίνδυνος επιστροφής στη δραχμή υπάρχει;
Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει, αλλά να σας πω γιατί υπάρχει.
Γ. Αυτιάς: Πώς υπάρχει κ. Βενιζέλο και γιατί υπάρχει;
Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω γιατί υπάρχει, γιατί θεωρούν πολλοί, ήταν η συνέχεια της προηγούμενης παρατήρησης που κάναμε, ότι δε θα μας βγάλουν ποτέ, ακόμη κι αν μας πιέσουν να καλύπτουμε τις εσωτερικές ανάγκες με τα δικά μας λεφτά.
Η Ευρώπη δεν αποφασίζει ορθολογικά, στην Ευρώπη υπάρχουν 27 Κυβερνήσεις, 27 Κοινοβούλια, 27 λαοί, εκατοντάδες κόμματα, Κυβερνήσεις ασταθείς. Μπορεί να γίνουν κατά λάθος πράγματα τα οποία επιβάλλει δυστυχώς η αγορά, δεν είναι ορθολογικές και ελεγχόμενες οι αντιδράσεις, ούτε θεσμικές. Και πρέπει να σας πω ότι εγώ έχω ζήσει την πίεση των συζητήσεων για άλλα σενάρια, έτσι;
Οι συνεργάτες τους, και όλοι όσοι βρισκόμασταν πίσω από τις κάμερες παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον αυτή την μάχη η οποία κάποιες στιγμές έγινε πραγματικά πολύ σκληρή και οι τόνοι ανέβηκαν όταν η κουβέντα έφτασε στις βουλευτικές συντάξεις .
Γ. Αυτιάς: Η πολιτική σύνταξη χρειάζεται κ. Πρόεδρε; Δεν είναι προκλητική η βουλευτική σύνταξη; Τι δουλειά κάνεις; Δικηγόρος. Να συνεχίσεις στο Ταμείο σου.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Αυτό είναι το ένα σημείο. Το άλλο σημείο είναι ότι δεν πρέπει να επικρατήσει αυτό που λέγεται «εκφασισμός της κοινωνίας». Δηλαδή η αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού. Γιατί η αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού οδηγεί σε αμφισβήτηση της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή το πολιτικό σύστημα τείνει να αποκτήσει τη μορφή που είχε στη δεκαετία του ’50 στην Ελλάδα με την πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων και με την αδυναμία του πολίτη να κάνει μια επιλογή γιατί ο ίδιος είναι σε αμηχανία..
Το πολιτικό σύστημα έχει μεγάλη ευθύνη για την οικονομία. Το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα ευθύνεται για την κρίση. Επειδή οι κρίσιμες πληροφορίες ήταν στη διάθεση πολύ λίγων ανθρώπων. Τώρα θα ήταν τραγικότερο λάθος, θα ήταν η εσχάτη πλάνη, χείρον της πρώτης, εάν η νέα μορφή του πολιτικού συστήματος συμπαρασύρει σε μεγαλύτερη κρίση και την οικονομία.
Γ. Αυτιάς: Ναι, αλλά η Δημοκρατία δεν είναι ακριβή και φθηνή. Η Δημοκρατία έχει τη δική της αξία. Δηλαδή ο μεγαλύτερος μισθός και η μεγαλύτερη σύνταξη για έναν Βουλευτή δε σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερη Δημοκρατία.
Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν αναφέρομαι σ’ αυτό εγώ. Εγώ αναφέρομαι στην ουσία του θέματος.
Γ. Αυτιάς: Ναι, αλλά ο κόσμος ξέρετε τι λέει; «Τρεις συντάξεις αυτός, μία εγώ κι αυτή είναι μισή».
Ευ. Βενιζέλος: Είμαι εναντίον των προνομίων των Βουλευτών, ξέρετε εγώ δεν ανήκω σ’ αυτούς οι οποίοι...
Γ. Αυτιάς: Θα φέρετε ολοκληρωμένο σχέδιο κ. Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν έχω μπει στη Βουλή για ν’ αποκτήσω επάγγελμα.
Γ. Αυτιάς: Γνωστό αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ έχω δουλέψει στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία. Έχω ένσημα και ξέρετε ότι έχω μάλιστα την ευτυχία να έχω δυο επαγγέλματα, γιατί είμαι και δικηγόρος και καθηγητής Πανεπιστημίου. Δεν έχω γεννηθεί ούτε στο Κολωνάκι, έχω γεννηθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ούτε μέσα στον κομματικό σωλήνα, τον κομματικό δοκιμαστικό σωλήνα. Προέρχομαι από την κοινωνία και προέρχομαι από εισοδηματικά στρώματα τα οποία ξέρουν τι σημαίνει ν’ αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα με δυσκολίες.
Άρα εδώ έχουμε μπροστά μας υπαρξιακά διλήμματα. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι υπαρξιακές. Και πρέπει η χώρα να ξημερώσει όρθια.
Ο κύριος Βενιζέλος μίλησε για όλα ,απάντησε σε όλα, και είπε αλήθειες , ήθελε να πει τις αλήθειες στον κόσμο που το έχει ανάγκη τώρα, περισσότερο παρά ποτέ .
Αύριο το πρωί στην εκπομπή μας στο ΣΚΑΙ θα μεταδοθεί η συνέντευξη αυτή ολόκληρη , και πιστέψτε με θα συζητηθεί πολύ.
Και θα συζητηθεί, όχι μόνο για όσα απάντησε ο κύριος Βενιζέλος, αλλά και για όσα τον ρώτησε ο Γιώργος Αυτιάς ευθέως και χωρίς αναστολές .

Μάγδα Τσέγκου