Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΚΟΛΠΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ..


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ.

Μελετώντας τον εκλογικό νόμο διαπιστώσαμε - και δυστυχώς αποδεικνύεται από τα παρακάτω πως είναι έτσι τα πράγματα - τα εξής:

Είτε ρίξεις λευκό, είτε άκυρο, είτε δεν πας καθόλου να ψηφίσεις, είτε πας αλλά θα ψηφίσεις κάποιο μικρό κόμμα που αυτό δεν περάσει το όριο του 3%, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο! Θα βοηθήσεις δηλαδή εμμέσως τα δύο μεγάλα κόμματα !!! Και αυτό γιατί το ποσοστό κάθε κόμματος υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των ψήφων που πήρε κάθε συνδυασμός από όσους πέρασαν το 3%. Αυτές οι ψήφοι θεωρούνται έγκυρες για την κατανομή των εδρών και μόνον αυτές.

Πάμε να δούμε ένα ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ παράδειγμα για να δείτε τον ΚΙΝΔΥΝΟ που υπάρχει να μας κυβερνήσουν κόμματα με αυτοδυναμία, ενώ το πραγματικό ποσοστό τους δεν θα ξεπερνά το 24% !
Ας δούμε πχ σε μια Ελλάδα με 1000 πολίτες κοιτώντας, το κόμμα πχ της ΝΔ (επειδή προηγείται στις δημοσκοπήσεις - όπου ΝΔ εσείς βάλτε και ΠΑΣΟΚ αν θέλετε, το ίδιο είναι στο παράδειγμα):
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
  • Όλοι μαζί οι πολίτες της χώρας πχ: 1000
  • Αυτοί που θα ψηφίσουν ΝΔ πχ: 240
  • Άρα το πραγματικό ποσοστό του κόσμου που θέλει κυβέρνηση ΝΔ είναι 24%.


Απλά τα πράγματα μέχρι εδώ. Πάμε παρακάτω όμως:
ΟΣΟΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟΧΗ: Αν από τους 1000, οι 200 κάνουν αποχή και δεν πάνε να ψηφίσουν, τότε το σύνολο των ψήφων γίνονται σύνολο 800, και άρα οι 240 οπαδοί της ΝΔ μετριούνται ως... 30% ! Αρχίζουν και ανεβαίνουν τα ποσοστά !!! ΟΣΟΙ ΡΙΞΕΤΕ ΑΚΥΡΑ: Από τους 800 που θα ...
πάνε να ψηφίσουν, οι 50 θα ρίξουν άκυρο. Τότε το σύνολο των ψήφων που είναι έγκυρα γίνονται αυτόματα 750, και άρα οι 240 οπαδοί της ΝΔ μετριούνται ως.... 32% !! Συνεχίζουν να ανεβαίνουν τα ποσοστά !!!
ΟΣΟΙ ΡΙΞΕΤΕ ΛΕΥΚΑ: Από τους 750 που θα πάνε να ...
ψηφίσουν και θα ρίξουν έγκυρο, οι 60 θα ρίξουν λευκό! Τότε το σύνολο των έγκυρων μη-λευκών ψήφων γίνονται 690, και άρα οι 240 οπαδοί της ΝΔ μετριούνται ως... 34.8% ! Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό....έτσι, βεντούζα!!!
Άρα όσοι από εμάς ψηφίσουν λευκό, ή άκυρο ή δεν πάνε στις εκλογές (συνολικά οι 310) με λίγα λόγια θα βοηθήσουν αυτούς τους υπόλοιπους 690 που ψηφίζουν σε αυτό που θέλουν, ώστε να φαίνονται πιο πολλοί στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Θα μου πείτε, καλά ρε φίλε, αυτά ίσχυαν πάντοτε ως ο αναλογικός τρόπος εκλογής, γιατί μας το λες τώρα;
Διότι οι ΦΕΤΟΣ έδρες (που αυτές μετράνε για την εξουσία και όχι το απλό ποσοστό), δεν θα μοιράζονται με βάση απλά και μόνο τις «έγκυρες» ψήφους (σαν να λέμε οι 690 του παραδείγματός μας) αλλά από το άθροισμα των ψήφων μόνο όσων κομμάτων πέρασαν το 3% . Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι από εμάς τους 690 που θα πάμε να ψηφίσουμε, θα ρίξουμε ψήφο σε μικρά κόμματα που έχουν ΜΕΓΑΛΗ περίπτωση να μην μπούνε στην Βουλή με πάνω από 3%, τότε ΠΑΛΙ βοηθάμε αυτούς που θα ψηφίσουν τους άλλους!!!
Αν δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα, από τους 690 πολίτες που θα ψηφίσουν έγκυρα, οι 100 συνολικά ψηφίσουν μικρά κόμματα που δεν θα περνούν το όριο του 3% τότε μένουν 590 ψηφισάντες και έτσι οι 240 οπαδοί της ΝΔ θα μετριούνται σαν 40.7% !!! ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ !!

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ; Έλα όμως που με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ένα τέτοιο ποσοστό (40.7%) δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στη ΝΔ γιατί οι έδρες της θα είναι 101 (από τις 250 έδρες που διακυβεύονται σε μια εκλογική μάχη, όχι 300) !!
Και επειδή ο εκλογικός νόμος δίνει στο πρώτο κόμμα ένα «δωράκι» 50 έδρες, η ΝΔ θα έχει τελικά στο παράδειγμά μας συνολικά 151 έδρες ! Καταλαβαίνετε λοιπόν την πραγματική έννοια της "δημοκρατίας" που βαυκαλίζονται συνεχώς τα δύο μεγάλα κόμματα που μας κυβερνούν εδώ και 50 χρόνια, που ψήφισαν όλα αυτά τα φασιστικά νομοσχέδια για να μπορούν με το έτσι και το θέλω να σχηματίζουν κυβερνήσεις (όπως ακριβώς κατακτούν τους τίτλους οι γαυροβάζελοι)...

ΑΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, σε μια χώρα που μόνο το 24% του πληθυσμού ψηφίσει ΝΔ, τότε αυτή θα πάρει με την μία την αυτοδυναμία της Βουλή με 151 έδρες και τέλειωσε το παραμύθι...

Και έτσι αυτοί που έκαναν αποχή, αυτοί που ψήφισαν λευκό, αυτοί που ψήφισαν άκυρο και αυτοί που ψήφισαν μικρά κόμματα εκτός Βουλής, ουσιαστικά ΕΣΠΡΩΞΑΝ την ΝΔ στο παράδειγμά μας για να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση !! ΟΛΕΕΕ!!!!
Σε όσες εκλογές έχουμε ζήσει, τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε και ως ενδεχόμενο!
Να πώς θα γινόταν αλλιώς σε άλλες χρονιές:
Αν δεν υπήρχε το «δωράκι» των 50 εδρών και εάν οι έδρες μοιράζονταν και στα κόμματα κάτω του 3% όπως είναι το σωστό, η ΝΔ θα έπαιρνε στο τέλος 87 έδρες (αυτό είναι το πραγματικά δημοκρατικό σύστημα εκλογής που λέγεται ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ και ο καθένας παίρνει αυτό που αξίζει) μόνο από τους 690 πολίτες που θα ψήφιζαν συνολικά. Αλλά ακόμη και το δωράκι των 50 να έπαιρνε, πάλι 87 + 50 = 137 έδρες... οπότε πάλι εκτός αυτοδυναμίας θα ήταν με το παλιό σύστημα!!
Αυτά διαπιστώσαμε φίλοι μου και είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι:
Αν δεν επιθυμείτε με τίποτα μια κυβέρνηση ΝΔ ή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θέλετε να ψηφίσετε έναν συνδυασμό που κατά τη γνώμη σας δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3%, σκεφτείτε το καλά και πολύ.
ΑΡΑ ΟΣΟΙ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 3%,ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΛΕΥΚΟ,ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΑΚΥΡΟ,ΟΣΟΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟΧΗ....


....ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΝΑ ΦΑΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΠΑ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ (το πιο πιθανό). Μην σας δούμε όμως μετά να διαμαρτύρεστε στις πορείες και στις διαδηλώσεις όταν θα φάτε στον κώλο το 5ο και 6ο μνημόνιο κατά σειρά....