Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Πλήρης είναι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και στη Θεσσαλονίκη.



Το άλλοτε κραταιό κόμμα πήρε μόλις το 10,44% των ψήφων στην Α' Θεσσαλονίκης και εκλέγει μόλις έναν βουλευτή (με... καταμετρημένα τα 883 από τα 885 εκλογικά τμήματα). Δεδομένου ότι εκεί κατεβαίνει ο αρχηγός του κόμματος, Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό, όλοι οι υποψήφιοι που διεκδίκησαν στο σταυρό των Θεσσαλονικιών μένουν εκτός! Για τη θέση του πρώτου επιλαχόντα –ή, καλύτερα, για την τιμή των όπλων...- μάχονται, κατά σειρά ψήφων, η Εύα Καϊλή, ο Γιάννης Μαγκριώτης και Χρύσα Αράπογλου. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η πρώτη προηγείται με τέσσερις ψήφους από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ περίπου 100 ψήφους πίσω ακολουθεί η άλλοτε υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Θεσσαλονίκης.


Στην Α' Θεσσαλονίκης, τους περισσότερους βουλευτές εκλέγει –λόγω εκλογικού νόμου- η Ν.Δ., παρότι τερμάτισε δεύτερη με 14,79% πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στις πέντε από τις έξι «γαλάζιες» έδρες της νέας Βουλής επανεκλέγονται –σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα- όλοι οι νυν βουλευτές (ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, που επίσης εκλέγεται χωρίς ψήφο, ο Κ. Γκιουλέκας, ο πρώην προπονητής του μπάσκετ Γ. Ιωαννίδης, η Ελ. Ράπτη και ο Στ. Καλαφάτης), ενώ την έκτη θέση καταλαμβάνει ο Γ. Ορφανός. Πρώτος επιλαχών είναι, όπως σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (!), ο Π. Κοκκόρης (που, όμως, δεν έχει πολύ μεγάλη απόσταση από τον έκτο και ακόμα ελπίζει).

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,46% και τρεις έδρες εκλέγει πρώτο και με διαφορά τον Τάσο Κουράκη και ακολουθούν η Ιωάννα Γαϊτάνη και ο Γιάννης Αμανατίδης. Πρώτη επιλαχούσα είναι η Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 11,54% εκλέγουν δύο βουλευτές (τον αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Χάρη Αηδονόπουλο και τη δημοτική σύμβουλο στην παράταξη Γκιουλέκα, Χρυσούλα Γιαταγάνα, με πρώτο επιλαχόντα –σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής καταμετρηθέντα ψηφοδέλτια- τον Γαβριήλ Αβραμίδη), το ΚΚΕ με 9,31% επίσης εκλέγει δύο βουλευτές (την επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αλέκα Παπαρήγα, χωρίς σταυρό, και τον Γιάννη Ζιώγα, με πρώτο επιλαχόντα τον Θ. Κωνσταντινίδη), η Δημοκρατική Αριστερα με 7,43% έναν βουλευτή (Κατερίνα Ξυροτύρη, επιλαχούσα: Ιωάννα Αβραμίδου) και η Χρυσή Αυγή με 6,91% επίσης έναν βουλετή (Αντ. Γρέγος, επιλαχούσα: Κ. Ελευθεριάδου).

Η Β΄ Θεσσαλονίκης

Στη Β' Θεσσαλονίκης επικράτησε –διατηρώντας τη σχετική παράδοση- η Ν.Δ., ενώ όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στη νέα Βουλή εκλέγουν από έναν βουλευτή. Αναλυτικά, με καταμετρημένο το σύνολο των εκλογικών τμημάτων, οι ψήφοι μοιράστηκαν ως εξής: Ν.Δ. 20,01%, ΣΥΡΙΖΑ 14,42%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 12,04%, ΠΑΣΟΚ 11,23%, ΚΚΕ 8,85%, Χρυσή Αυγή 7,85% και Δημοκρατική Αριστερά 6,81%. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων εκλέγονται οι Θ. Καράογλου (Ν.Δ.), Λ. Αμμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Απ. Χαρουπάκης (Ανεξάρτητοι Ελληνες), Χάρης Τσιόκας (ΠΑΣΟΚ), Ελένη Γερασιμίδου (ΚΚΕ), Π. Ζησιμόπουλος (Χρυσή Αυγή), Κ. Μάρκου (ΔΗΜΑΡ). Επιλαχόντες είναι οι Π. Καλαϊτζή (Ν.Δ.), Στρ. Πλωμαρίτης (ΣΥΡΙΖΑ), Στ. Ξουλίδου (Ανεξάρτητοι Ελληνες), Π. Κουκουλεκίδης (ΠΑΣΟΚ), Θ. Ιγνατιάδης (ΚΚΕ), Μ. Νικολαΐδου (Χρυσή Αυγή), Μ. Τσακμαλή (ΔΗΜΑΡ).

Βόρεια Ελλάδα

Στις ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις από τα αποτελέσματα στη Βόρεια Ελλάδα κατατάσσεται η μη εκλογή του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου στην Καστοριά και η μη εκλογή, όπως όλα δείχνουν, του Κ. Κιλτίδη στο Κιλκίς.