Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ολόκληρη η συνέντευξη:


Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ προβάλλει σήμερα ως η πιο αξιόπιστη λύση, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι η συστράτευση όλων των ... φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο ήταν μια αυτονόητη πραγματικότητα που έκανε και την ίδια να παραμερίσει προσωπικές αναστολές και να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Μιλώντας η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ ξεκαθαρίζει ότι η ευρωπαϊκή ομπρέλα είναι η μόνη που εγγυάται την έξοδο της χώρας από την κρίση και την διατήρηση των κεκτημένων ετών: «Ο άλλος δρόμος, εκείνος της μονομερούς καταγγελίας και της εξόδου από την Ευρώπη, είναι καταστροφικός» εξηγεί. Τέλος, σημειώνει ότι η χώρα πρέπει να υλοποιήσει μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική.


Ολόκληρη η συνέντευξη:

ΕΡ: Kυρία Μπακογιάννη, εισπράξατε κυρίως θετικά σχόλια ή «γκρίνια» για τη συνεργασία σας με τη ΝΔ; Συζητήσατε το θέμα με τον Κ.Μητσοτάκη;

ΝΜ: Πριν πάρω την οποιαδήποτε απόφαση, μίλησα με τους συνεργάτες μου, με ανθρώπους που εκτιμώ και με στελέχη της Συμμαχίας. Η πλειοψηφία μου είπε, αυτό που σκεφτόμουν κι εγώ. Πως εδώ που φθάσαμε, με τις συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί, πέρα και πάνω από τις όποιες προσωπικές αναστολές ή αδυναμίες, υπάρχει η Ελλάδα. Και τη στιγμή που η Ελλάδα κινδυνεύει, την ώρα που το μέλλον των Ελλήνων διακυβεύεται, δεν είχα το δικαίωμα να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια. Η συστράτευση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο, ήταν μια αυτονόητη πραγματικότητα πια. Η αλήθεια είναι πως πολλοί αιφνιδιάστηκαν από αυτήν την απόφαση, ωστόσο αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να σωθεί η χώρα από την καταστροφή. Και σε αυτό, συμφωνούμε όλοι. Και το ίδιο μου είπε και ο Κ. Μητσοτάκης: Να κάνεις το σωστό.


ΕΡ: Ακούμε συχνά στελέχη της ΝΔ να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία. Ακούσαμε όμως και τον κ. Σαμαρά στην παρουσίαση των προτάσεών του για την οικονομία να λέει -για παράδειγμα- ότι θα επεκταθεί το επίδομα ανεργίας στα δύο χρόνια. Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τις παροχές του κ. Τσίπρα και υπάρχουν για τις προτάσεις Σαμαρά;

ΝΜ: Υπάρχει μια βασική διαφορά ανάμεσα σε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτά που προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, πρέπει να σας πω, πως όταν εμείς, μιλήσαμε για επέκταση του επιδόματος ανεργίας, τότε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δούρου, μας κατηγόρησε για λαϊκισμό, λέγοντας πως δεν υπάρχουν λεφτά για τέτοια μέτρα. Λίγες μέρες μετά βέβαια, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του είπε πως και θα διπλασιάσει το επίδομα ανεργίας αλλά θα δώσει κιόλας και επίδομα στους άνεργους μετανάστες. Ε, τώρα αυτό είναι παλαβό. Όμως, να σας πω ποια είναι η διαφορά μας. Ναι, λέμε πως θα επεκτείνουμε τη βοήθεια αυτή στους 1.200.000 ανέργους, παράλληλα όμως, έχουμε ένα σαφές και ρεαλιστικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, διαρθρωτικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος που παράγουμε. Και ξέρετε, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, που δε μπορούμε ακόμα να υλοποιούμε πολιτικές κοινωνικών παροχών. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι θα κάνει το ίδιο, αυξάνοντας τα ελλείμματα όμως, εθνικοποιώντας τράπεζες, κρατικοποιώντας επιχειρήσεις, όπως ο ΟΤΕ και αυξάνοντας τις σπατάλες του κράτους που είναι η βασική αιτία του χρέους.

ΕΡ: H NΔ μιλάει για αναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων. Αν όμως η απάντηση από τις Βρυξέλλες είναι αρνητική, υπάρχει Plan B; Ή θα ακολουθήσουμε την ίδια πολιτική;

ΝΜ: Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως με όλα εκείνα που σήμερα μας εκνευρίζουν ή μας εξοργίζουν, η ευρωπαϊκή ομπρέλα είναι η μόνη που εγγυάται την έξοδο της χώρας από την κρίση και την διατήρηση των κεκτημένων ετών. Τώρα είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε την αναδιαπραγμάτευση ορισμένων όρων του Μνημονίου. Τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, τώρα που συνθήκες που διαμορφώνονται ευνοούν και αναγκάζουν, αν θέλετε, και τους εταίρους μας να δεχτούν κάποια μορφή τροποποίησης των όρων. Ξέρετε, πως έχω διαπραγματευθεί πολλές φορές στη ζωή μου και μάλιστα επιτυχημένα, ως Υπουργός Εξωτερικών. Σήμερα, χρειάζεται ένα σαφές και υπεύθυνο σχέδιο, με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις που θα κατατεθεί στην Ευρώπη θα δώσει θετικά αποτελέσματα. Και ευτυχώς, η Νέα Δημοκρατία, κατάφερε να πείσει τη δική της τουλάχιστο οικογένεια, το ΕΛΚ, πως αυτές οι αλλαγές που θα δίνουν βάρος στην ανάπτυξη και όχι στην ύφεση μπορούν να πραγματοποιηθούν.

ΕΡ: Οι πολίτες αγωνιούν για την επόμενη μέρα και καθημερινά βομβαρδίζονται με δηλώσεις που προκαλούν ανησυχία. Μπορείτε να υποσχεθείτε κάτι άμεσα για τους άνεργους και όσους σήμερα τα βγάζουν δύσκολα πέρα;

ΝΜ: Δε ζούμε στις εποχές των υποσχέσεων. Αυτές οι λαϊκιστικές και δημαγωγικές λογικές, ξέρετε πως δε με άγγιξαν ποτέ και δεν πρόκειται να αλλάξω σήμερα. Αυτό που έχω να πω όμως, στους πολίτες που βιώνουν καθημερινά αυτό το φόβο, την αγανάκτηση, στους νοικοκυραίους που δε μπορούν να τα φέρουν βόλτα, είναι πως όσο δύσκολα κι αν είναι σήμερα τα πράγματα, ο άλλος δρόμος, εκείνος της μονομερούς καταγγελίας και της εξόδου από την Ευρώπη, είναι καταστροφικός. Θα οδηγήσει στην απομόνωση της Ελλάδας και θα κόψει τους διαύλους επαφής με την Ευρώπη. Πως θα αντιμετωπισθεί η ανεργία; Πως θα βρούν δουλειές οι νέοι μας που φεύγουν για το εξωτερικό αν δεν έρθουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Αν βγούμε από το ευρώ και επιστρέψουμε σε ένα εθνικό νόμισμα, τέσσερεις φορές υποτιμημένο και αναξιόπιστο, ποιος επιχειρηματίας, θα έρθει αν βάλει τα χρήματα του εδώ; Ευθέως σας απαντώ κανένας. Παράλληλα, μη ξεχνάτε, πως αυτή τη στιγμή, οι εισαγωγές μας είναι περισσότερες από τις εξαγωγές μας. Γι αυτό εξαρτόμαστε ακόμα από τα λεφτά της δανειακής σύμβασης. Από μόνοι μας, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα, ούτε φάρμακα μπορούμε να εισάγουμε. Το εσωτερικό μας έλλειμμα, δεν καλύπτεται. Άρα, οι συνιστώσες της δραχμής, θα αναγκαστούν σε αυτήν την περίπτωση να βάλουν νέους επώδυνους φόρους, που οι σημερινοί της τρόικα θα μοιάζουν πολύ χαμηλοί. Αυτές είναι αλήθειες που καθένας θα πρέπει να ξέρει, πριν κάνει την επιλογή του. Για αυτό και επιμένω πως ο δρόμος της Ευρώπης είναι η μόνη λύση.


ΕΡ: Αν η κάλπη του Ιουνίου αναδείξει και πάλι πρώτη τη ΝΔ, ποιο κόμμα θα θεωρούσατε πιο αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο; Το ΠΑΣΟΚ; Τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή την Δημοκρατική Αριστερά; Με δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει και τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

ΝΜ: Αναμφίβολα εκείνα τα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αναγνωρίζουν πως η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη και συμφωνούν σε ένα βασικό πλαίσιο ταχύτερων και βαθύτερων διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ προβάλλει σήμερα ως η πιο αξιόπιστη λύση.


ΕΡ: Τα εθνικά θέματα είναι όλα ανοικτά. Εύθραυστα Βαλκάνια, εκκρεμότητα με ΠΓΔΜ, Κυπριακό σε στασιμότητα, το ζήτημα της ΑΟΖ, «Αραβική Ανοιξη» που μοιάζει με χειμώνα. Ποιοι θα είναι οι άμεσοι χειρισμοί μιας κυβέρνησης υπό τη ΝΔ;

ΝΜ: Είναι απαραίτητο να υλοποιήσουμε μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η εξωτερική πολιτική εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια κενά. Παράλληλα, η καταρράκωση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα να επέλθουν ρήγματα στις σχέσεις μας με παραδοσιακούς συμμάχους. Πρώτο βήμα λοιπόν, είναι η αποκατάσταση του ονόματος της Ελλάδας στο εξωτερικό. Παράλληλα όμως, χρειάζεται να υιοθετήσουμε και μια πιο «επιθετική», θα την έλεγα, πολιτική για τους στόχους μας. Η κατάσταση είναι όπως την περιγράφετε, πρέπει λοιπόν να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας στα Βαλκάνια, ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, που αποτελεί και τον εγγυητή της σταθερότητας στην περιοχή. Την ίδια στιγμή όμως, ένα ακόμα θέμα που θέτει η Νέα Δημοκρατία ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της είναι η αναθεώρηση εκείνων των συμφωνιών που έχουν να κάνουμε τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη. Η αναθεώρηση δηλαδή της Συνθήκης του Δουβλίνο 2, ενσωματώνοντας πολιτικές που υποχρεώνουν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπίζουν συνολικά και ενιαία το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Για τη χώρα μας, αυτό πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε.