Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Με τρόπο κατηγορηματικό ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη φάση.


Αυτονόητη προϋπόθεση είναι να επιλέξουν οι εκλογείς την παραμονή στο ευρώ. Ο... Γάλλος πρόεδρος, με συνέντευξή του στο Mega και στην Ολγα Τρέμη, προειδοποίησε ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα επεδίωκαν να διακοπεί η συμμετοχή στη νομισματική ένωση. Αποσαφήνισε πως η τήρηση των δεσμεύσεων δεν σημαίνει αναγκαστικά και διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης.
Τη δέσμευσή του ότι θα στηρίξει την Ελλάδα εφόσον στις εκλογές αποφασίσουν οι πολίτες την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη αλλά και μηνύματα προς το Βερολίνο περιείχε η πρώτη συνέντευξη σε ξένο μέσο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ολγα Τρεμη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.



Τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε με διακριτικό αλλά απόλυτα σαφή τρόπο να διαμηνύσει ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική στη δύσκολη διαδρομή την οποία διανύει η χώρα μας, αλλά και να προειδοποιήσει ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που θα επιλέξουν τον τερματισμό της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζωνη, εάν στις 17 Ιουνίου οι Ελληνες αποφασίσουν την εγκατάλειψη των δεσμεύσεων...
Ο κ. Ολάντ από την πρώτη στιγμή της συνέντευξης υπενθύμισε ότι ο ίδιος αμέσως μετά την εκλογή του επέβαλε στη συζήτηση την «ανάπτυξη» και ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου θα ληφθούν μέτρα για την Ανάπτυξη αλλά για να επωφεληθεί και η Ελλάδα εάν «επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η τήρηση των δεσμεύσεων δεν σημαίνει υποχρεωτικά «παραμονή στην ίδια κατάσταση» κάνοντας ειδική αναφορά στην αλλαγή μείγματος με την αξιοποίηση των αδιάθετων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά οι Ελληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης
Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά οι Ελληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης

Πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Ολάντ επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ούτε είναι στις προθέσεις του να επηρεάσει τους Ελληνες ψηφοφόρους, αλλά, όπως είπε, «η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη».

Η αλήθεια
Ο κ. Ολάντ μάλιστα έκανε λόγο για το «καθήκον του ως φίλος της Ελλάδας» να προειδοποιήσει για τις διαθέσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εάν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις του: «Εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Ελληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης, τότε θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προτιμώ λοιπόν να το πω διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτή την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά οι Ελληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.

Συγχρόνως με αυτές όμως τις φιλικές προειδοποιήσεις, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε και πάλι ότι ο ίδιος θα «μεριμνήσει να έρθουν κονδύλια στην Ελλάδα για την ανάπτυξη, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα.

Στην αφετηρία ενός πραγματικά κρίσιμου εικοσαημέρου για την Ε.Ε., ο κ. Ολάντ δεσμεύεται ότι θα προσπαθήσει ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου που παράλληλα με τη δημοσιονομική πειθαρχία θα προβλέπει μέτρα για την «ανάπτυξη, την εποπτεία των τραπεζών, του φόρου των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των ευρωομολόγων».

Αποτυπώνοντας πάντως το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Ολάντ επισημαίνει ότι και η ίδια η Γαλλία πρέπει να κινηθεί για την εξασφάλιση ισορροπίας στα δημοσιονομικά, ώστε να αντιμετωπίσει το μεγάλο χρέος της, αλλά πρέπει να υπάρξουν και «αναπτυξιακές επιλογές».

«Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, και η Ελλάδα είναι η απόδειξη, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος. Επομένως, πρέπει να είμαστε σοβαροί, πειθαρχημένοι αλλά, ταυτοχρόνως χρειαζόμαστε αυξημένη οικονομική δραστηριότητα για περισσότερα φορολογικά έσοδα τα οποία θα βελτιώσουν τα δημόσια ταμεία κάθε χώρας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στέλνοντας και αυτός το μήνυμα ότι δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, θέτοντας έτσι και το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου.

Μαζί μπορούμε
Να έχετε εμπιστοσύνη σε έναν φίλο της Ελλάδας

Από τη συνέντευξη αυτή δεν έλειψε και το προσωπικό στοιχείο, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι «φίλος της Ελλάδας», ζήτησε από τον ελληνικό λαό να του «έχει εμπιστοσύνη»:

«Δεν έχω καμία θέση να επιβάλω στους Ελληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν μπορώ να πω κάτι που θα τους επηρεάσει. Διότι δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τη σχέση μου με την Ελλάδα, η οποία είναι σπουδαία και περήφανη χώρα. Και περιμένει να την κυβερνήσουν μόνον οι Ελληνες. Συνεπώς, αυτό που τους ζητώ είναι να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί και να είναι ειλικρινείς. Δηλαδή, να επιλέξουν αυτό που τους φαίνεται καλύτερο. Κι αν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη, να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει»...