Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ιους όμως «φωτογράφιζε» με την ανάρτηση στο twitter του ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Πρακτικά... όλους!



Σάλο έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία εικοσιτετράωρα το περίφημο πια «τιτίβισμα» του Ευάγγελου Βενιζέλου, με το οποίο ξεκαθάριζε το Σάββατο ότι... «δεν μπορεί τα στελέχη μας να είναι συνομήλικοι ή και μεγαλύτεροι από μένα», καθώς όπως θύμιζε για τον εαυτό του «όταν στάθηκα δίπλα στον Α.Παπανδρέου ήμουν 30 χρονών».


Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθετε θέμα κορυφαίων στελεχών για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων εβδομάδων, και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο με κάποιους εξ’ αυτών να αναρωτιούνται αν η δήλωσή του σημαίνει πως «δεν χωρούν» στο κίνημα την «επόμενη μέρα»...

Παρά τις διαβεβαιώσεις των συνεργατών του ότι πρόκειται για μία μόνο μεμονωμένη φράση του από το διάλογο με πολίτες που είχε στη Λιβαδειά και αναφερόταν στην ανάγκη ανανέωσης του κόμματος μέσα από την ανάδειξη νέων στελεχών, η αλήθεια είναι πως το μήνυμα του προέδρου του κόμματος στα κορυφαία στελέχη του κόμματός του που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια, ήταν παραπάνω από σαφές.

Ποιους όμως «φωτογράφιζε» με την ανάρτηση στο twitter του ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Πρακτικά... όλους!

Πρωτίστως αναφερόταν εκ των πραγμάτων στους δύο βασικούς «δελφίνους» στο κόμμα του, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο πρώτος, υπουργός Υγείας μέχρι πρότινος και παρ’ ολίγον αντίπαλός του στην κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, έχει γεννηθεί στις 15 Μαΐου 1956, έναν χρόνο πριν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο δεύτερος, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και επίσης πρόθυμος άλλοτε να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακόμα νωρίτερα, το 1955.

Με την εν λόγω φράση πάντως, «αποκλείεται» και η πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, παρότι γεννήθηκε το 1959, καθώς δύο χρόνια μικρότερη από τον πρόεδρο του κόμματος, μάλλον λογίζεται στους «συνομήλικους» και πάντως σίγουρα όχι στους τριαντάρηδες, όπως ήταν εκείνος όταν βρέθηκε πλάι στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Εκ των πραγμάτων αποκλείεται και ο Χρήστος Παπουτσής, παρ’ ολίγον αντίπαλός του στη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, που έχει γεννηθεί το 1953, ή ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ακόμα μεγαλύτερος, γεννηθείς το 1952. Τα "πυρά" πάντως παίρνουν έστω και εν είδει «παράπλευρων απωλειών» δύο στενούς συνεργάτες του κ.Βενιζέλου, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Πέτρο Ευθυμίου, γεννημένος το 1953 ο πρώτος και το 1950 ο δεύτερος.

Αυτό που μάλλον δεν υπολόγισαν πάντως οι συνεργάτες του κ.Βενιζέλου – και ιδιαιτέρως οι κ.κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης, νεότερα στελέχη του κόμματος, που φέρονται να πιέζουν προς τέτοιου είδους «ξεκαθάρισμα» – είναι ότι το «ηλικιακό πλαφόν» δεν αγγίζει ένα νεότερο στέλεχος, με μεγάλες φιλοδοξίες. Τον Γιάννη Ραγκούση, γεννημένο στα τέλη του 1965, που ναι μεν δεν λογίζεται «τριαντάρης», αλλά σίγουρα όχι και «πενηνταπεντάρης plus»...

Αυτό πάντως που παραμένει ανεξήγητο ακόμα και σε αντικειμενικούς παρατηρητές, ή και πολιτικούς αντιπάλους(!) του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι ο χρόνος που επέλεξε να προβεί σε μία τέτοια κίνηση. «Δέκα μέρες πριν από εκλογές με λίστα, τι ακριβώς ήθελε να πετύχει; Πώς θα τους πείσει να κινητοποιηθούν για την όποια εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ;», είναι το ερώτημα που απασχολεί και δικαίως...