Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

«Οι Κρήτες και οι φίλοι τους που ανταμώνουν, οι Κρήτες που γιορτάζουν με την αυθεντική παράδοση και με επίκεντρο την νεολαία».




«Οι Κρήτες και οι φίλοι τους που ανταμώνουν, οι Κρήτες που γιορτάζουν με την αυθεντική παράδοση και με επίκεντρο την νεολαία». Αυτό ήταν το σύνθημα για το «1ο Αντάμωμα Κρητών και Φίλων», που επιβεβαιώθηκε με τον πιο πετυχημένο, τον πιο όμορφο τρόπο στην πρώτη διοργάνωση.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ο αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Ανδρομάχης πλημμύρισε από Κρήτη. Χίλιοι πεντακόσιοι περίπου Κρήτες και φίλοι και δεκάδες εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ».

Χορευτικοί όμιλοι Κρητών από όλη την Βόρειο Ελλάδα, με δεκάδες χορευτές λάμπρυναν με την ομορφιά και τη λεβεντιά τους τη μεγάλη γιορτή. Το μουσικό σχήμα του Κισαμίτη Βασίλη Καρεφυλλάκη ανέδειξε με τον πιο γλυκόλαλο τρόπο την πλούσια Κρητική μουσική παράδοση.
Μοναδική στιγμή στο πρόγραμμα «η γέφυρα Κρήτη και Πόντος», που μέσω της παρουσίας του χορευτικού του αδελφοποιημένου ποντιακού συλλόγου Παναγία Σουμελά» έσμιξε αρμονικά τις μουσικές Κρητών και Ποντίων. Το μαραθώνιο πρόγραμμα συνεχίστηκε με Κρητικούς χορούς και ριζίτικο τραγούδι, μέσα στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών.


Στη διάρκεια της βραδιάς βραβεύθηκαν για την προσφορά τους στον Σύλλογο το ζεύγος Αθανασίου και Γεωργίας Θεοχάρη. Ξεχωριστή η βράβευση στον Αρχιμανδρίτη π.Στέφανο Παπαθανασίου, για την ενεργό στήριξη του σε όλα τα δρώμενα του συλλόγου. Αναμνηστική πλακέτα δόθηκε και στον Βασίλη Καρεφυλλάκη για την προσφορά του στην ανάδειξη της κρητικής μουσικής παράδοσης.
«Με το «1Ο ΑΝΤΆΜΩΜΑ» οι «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» απέδειξαν ότι μπορούν να διοργανώνουν την εξαιρετική αυτή γιορτή, με μεγάλη επιτυχία, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Άλλωστε οι Κρήτες διαχρονικά γνωρίζουμε ότι το ίδιο το γλέντι και η γιορτή είναι πολύτιμα μηνύματα αγώνα και δημιουργίας για να διαβούμε, όλοι μαζί, κάθε κρίση. Γιατί, ακριβώς, η εποχή μας θέλει όλους μαζί, ακόμη πιο δυνατούς, ακόμη πιο δημιουργικούς, ακόμη πιο αποφασισμένους». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κων/νος Μανιουδάκης.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει και δημόσια τις θερμότερες ευχαριστίες του προς όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την προβολή της εκδήλωσης, στη διευθύντρια του Σχολείου για τις διευκολύνσεις που παρείχε στον σύλλογο, στους χορηγούς, σε όλους τους εθελοντές και ειδικά στα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Σε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους το 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ και έδωσαν όπως είπε «ώθηση στην προσπάθεια του συλλόγου να καταστήσει την εκδήλωση αυτή σε ετήσιο θεσμό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι της εκδήλωσης και με αφορμή «τα 100 χρόνια Ελεύθερης Κατερίνης», προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους Κρήτες πεσόντες(στην απελευθέρωση της πόλης) στον ιερό ναό του Κοσμά του Αιτωλού, ενώ ακολούθησε πομπή – συνοδεία των μουσικών στον κύριο χώρο της εκδήλωσης.

Θετικά σχόλια απέσπασαν οι παράλληλες εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν και πιο συγκεκριμένα: η Έκθεση Παραδοσιακών Κρητικών προϊόντων και η Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΓΗΣ».