Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Καμπανάκι για την τρύπα στα έσοδα-Έρχεται φοροσαφάρι



Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο με αφορμή την υστέρηση ύψους 2,2 δισ. ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα το πρώτο επτάμηνο του 2012.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να ζητήσει η τρόικα τη λήψη πρόσθετων μέτρων εντός του έτους, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα», οι επιτελείς του υπουργείου οικονομίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σχέδιο άμεσης δράσης που θα στοχεύει:

• Στο «κλείσιμο» από τις Εφορίες όλων των υποθέσεων που τους έχει αποστείλει το ΣΔΟΕ

• Στην επιτάχυνση των περίπου 2,5 χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν στην επιτροπή συμβιβασμού και αντιστοιχούν σε ποσό που αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ

• Στην άμεση επίδοση κατασχετηρίων σε οφειλέτες του δημοσίου

• Σε ελέγχους-εξπρές σε εκδότες και παραλήπτες εικονικών και πλαστών τιμολογίων

Ενδεικτικό είναι ότι σε μία από τις συσκέψεις που έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής στο κτίριο της οδού Νίκης, ο υφυπουργός οικονομικών Χρήστος Μαυραγάνης, τόνιζε με νόημα ότι ακόμη υπάρχει πολύ «λίπος» στη φοροδιαφυγή.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να «τρέξουν» όσο γίνεται πιο γρήγορα οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που «λιμνάζουν» στα αρμόδια δικαστήρια. Αυτό το θέμα αποτέλεσε μονοπώλησε τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τη δεύτερη έκθεση της Task Force βρίσκονται σε «αναμονή», από 7 έως 12 χρόνια, 165 χιλιάδες υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ!