Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΑΠΠΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ



Νίκος Λάππας
 Η αθρόα προσέλευση του κόσμου αποδεικνύει δύο πράγματα:
- Την δίψα των συνδημοτών μας για ενημέρωση που δεν τους παρείχε η δημ. αρχή.
- Την έντονη ανησυχία των κατοίκων κι όσων αγαπούν την περιοχή για αυτό που πάει να γίνει.

● Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ίσως να μπορούν να θεωρηθούν νομότυπες.  Όμως το νομότυπο δεν είναι πάντα και ηθικό! Π.χ. πόσα «δάχτυλα θα έπρεπε να μυρίσει» κανείς για να αντιληφθεί ότι πίσω από τον όρο «φυτική γή» κρυβόταν ο πυρολουσίτης, κατιόντα μετάλλων, βιομηχανικά απόβλητα κλπ.

● Σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας όχι μόνο η σύσταση του υλικού (για την οποία έχουν διατυπωθεί σοβαρές ανησυχίες από ειδήμονες πανεπιστημιακούς), αλλά και η σπάνια ιδιαιτερότητα του υπεδάφους της περιοχής μας!

● Πρότεινα εδώ και καιρό την ανάθεση εκπόνησης μίας άρτιας μελέτης στο πλέον αρμόδιο και αδιάβλητο δημόσιο ινστιτούτο, το Ι.Γ.Μ.Ε., για να εξετάσει όχι μόνο την σύσταση του υλικού, αλλά και την επίδραση που τυχόν θα έχει στον δικό μας υδροφόρο ορίζοντα.

Είμαστε αιρετοί του δήμου Δίου – Ολύμπου κι έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε τα συμφέροντα της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας! Αυτό λοιπόν θα συνεχίσει η παράταξή μας να πράττει. Δεν πρόκειται όμως να κάνουμε αντιπολίτευση απλώς για την αντιπολίτευση! Δήλωσα προεκλογικά ότι θέλω να κοιτώ τους συνδημότες μου στα μάτια. Θέλω αύριο – μεθαύριο, όταν ξαναέρθει η ώρα, να μπορώ να κάνω το ίδιο! Γι’ αυτό λοιπόν ξεκάθαρες κουβέντες!

Πρόσκληση – πρόκληση προς την δημ. αρχή: Τολμήστε να πράξετε το αυτονόητο. Αποδεχθείτε, έστω και καθυστερημένα, την πρότασή μας για ανάθεση ολοκληρωμένης μελέτης στο Ι.Γ.Μ.Ε. Εάν τότε αποδειχθεί πως το υλικό είναι εντελώς ακίνδυνο για την περιοχή, εμείς (έστω και με βαριά καρδιά, γιατί ο κίνδυνος τουριστικής υποβάθμισης θα υπάρχει) θα αποδεχθούμε την σύμβαση. Εάν όμως διαπιστωθεί η παραμικρή υποψία επικινδυνότητας για τον υδροφόρο ορίζοντα (επομένως και για την υγεία μας!), τότε οφείλει η δημ. αρχή να αποσύρει άμεσα την τροποποίηση Μ.Π.Ε. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.!

● Η τροποποίηση αυτή αποτελεί την «κερκόπορτα», την πόρτα που μένει ανοιχτή, ώστε να μπορούν να αποτεθούν στο λατομείο τέτοια απόβλητα ανά πάσα στιγμή! Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν θα υπογραφεί ή όχι η σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρία, το αίτημα της οποίας θα μπορούσε να απορριφθεί δήθεν για λόγους…οικονομικούς! Όμως το ζήτημα δεν είναι για εμάς οικονομικό. Επαναλαμβάνω: Όσο αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα σε τέτοια υλικά, το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί στη ρίζα του!
Το «κλειδί» λοιπόν στην όλη υπόθεση είναι η απόσυρση της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στραφούν οι κινητοποιήσεις μας! Ας είμαστε λοιπόν όλοι από εδώ και στο εξής σε συνεχή εγρήγορση!