Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Στην ΤΥΡΑΣ ή στους συνεταιριστές η ΔΩΔΩΝΗ!...




Το μεγαλύτερο τίμημα από όλους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας προσφέρει η Τρικαλινή ΤΥΡΑΣ, μητρική της Λαρισινής γαλακτοβιομηχανίας «Όλυμπος», γεγονός που την καθιστά αδιαφιλονίκητο φαβορί για την εξαγορά της. Όμως δεν ...

αποκλείεται κατά την επικείμενη διαδικασία της αξιολόγησης να υπάρξουν επιπλοκές και ο διαγωνισμός να κηρυχτεί ακόμα και άγονος!

Ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά, όπως αυτά αποκαλύπτονται μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού:

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», η δεσμευτική προσφορά της Τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας περιλαμβάνει την καταβολή 28 εκατομμυρίων ευρώ. Δεύτερη κατά σειρά, με 25 εκ. ευρώ, είναι αυτή της Simos Foods, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 90% Ρώσος επιχειρηματίας και με 10% ένας πρώην αντιπρόσωπος της ΔΩΔΩΝΗΣ στην Αθήνα. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται μια πρόταση έκπληξη των συνεταιριστικών οργανώσεων, που συμμετέχουν μειοψηφικά στη νυν μετοχική σύνθεση της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 22 εκ. ευρώ. Οι τελευταίοι δεν είναι πάντως μόνοι καθώς στο σχήμα παίρνει μέρος στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος βάζει τα χρήματα, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας νερού «Βίκος» Πέτρος Σεπετάς. Οι υπόλοιπες προσφορές, όπως π.χ. του πολυεθνικού κολοσσού Lactalis, δεν υπερβαίνουν τα 20 εκ. ευρώ και τίθενται αυτομάτως εκτός διαγωνιστικού πλαισίου.

Ήδη όμως η ΤΥΡΑΣ με επείγουσα επιστολή της στον υπουργό Οικονομίας καταγγέλλει απόπειρα αλλοίωσης της τελικής κατάταξης καθώς, εκ των υστέρων και αφού ανοίχτηκαν οι προσφορές όλων των ενδιαφερομένων, «τέθηκαν δολίως» από τον εκκαθαριστή νέοι όροι οι οποίοι «νοθεύουν τον διαγωνισμό» με προφανή στόχο να πλήξουν την πρωτιά της ΤΥΡΑΣ. Πιο συγκεκριμένα ο αξιολογητής ενημέρωσε τους διαγωνιζόμενους ότι θα κρίνει τις προσφορές τους με την χρήση ενός μαθηματικού τύπου οποίος ευνοεί την καταβολή μετρητών κατά τρόπο όμως που η Simos Foods έρχεται πρώτη! Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλική εταιρεία προσφέρει, από το συνολικό τίμημα των 28 εκ. ευρώ, τα 10 εκ. σε μετρητά και τα 18 εκ. σε εγγυημένες εξαμηνιαίες δόσεις του 1,5 εκ ευρώ με επιτόκιο 7%, ενώ η Simos Foods όλα σε μετρητά. Αξίζει όμως να υπογραμμιστεί ότι ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της ΔΩΔΩΝΗΣ αναλαμβάνει επιπλέον και τα παλιά τραπεζικά δάνεια της επιχείρησης που σήμερα προσεγγίζουν τα 53 εκ. ευρώ (!) ενώ το τελικό τίμημα ανεβαίνει κι΄άλλο από μια επισφάλεια ύψους 15 εκ. ευρώ, λεφτά τα οποία χρωστάει στην εταιρεία ο αντιπρόσωπός της στην Αθήνα ο οποίος μαζί με τον Ρώσο επιχειρηματία θέλουν τώρα να την αγοράσουν...

Η ΤΥΡΑΣ πάντως στην ίδια επιστολή ενημερώνει τον κ. Στουρνάρα ότι «αν ο διαγωνισμός δεν συνεχιστεί στα πλαίσια της νομιμότητας και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας με την εξάλειψη των όρων που τέθηκαν δολίως, θα ασκήσει κάθε ένδικο νόμιμο μέσο προκειμένου να κηρυχτεί άγονος», έστω και αν μια τέτοια εξέλιξη τον μόνο που δεν ευνοεί είναι την εταιρεία των Τρικάλων.

Πάντως οι αδερφοί Σαράντη ενημέρωσαν ήδη αρμοδίως ότι σε περίπτωση που δεν κατακυρωθεί υπέρ της εταιρείας τους ο διαγωνισμός, όπως εκτιμούν ότι πρέπει να συμβεί με βάση τα προσφερόμενα ποσά, η μόνη περίπτωση να μην προσφύγουν στα δικαστήρια είναι να επιλεγεί ως αγοραστής της ΔΩΔΩΝΗΣ κάποιος τοπικός συνεταιριστικός φορέας (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ενώσεις κτηνοτρόφων, κ.λ.π.).

Νεώτερα για την συναρπαστική, όπως εξελίσσεται, ιστορία της πολύφερνης Ηπειρώτικης νύφης αναμένονται σύντομα...