Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

«Θα μας πάρουν με τα αβγά».


Με αυτή τη φράση κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από τη Θεσσαλονίκη, απάντησε στο ενδεχόμενο υιοθέτησης του μέτρου της εφεδρείας στο Δημόσιο, ως ένα από τα μέτρα για την εξασφάλιση των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η πρώτη δοκιμή ήταν μια... παταγώδης αποτυχία. Ποιοι λόγοι υπαγορεύουν την αναμόχλευση αυτού του θέματος; Στο ΠΑΣΟΚ δεν νομίζω ότι μπορούμε να αντέξουμε την υπερψήφιση ενός τέτοιου μέτρου. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα και στην κοινοβουλευτική ομάδα και ως κόμμα και συνειδησιακά ως σκεπτόμενοι πολίτες. Είπαμε να στηρίξουμε μια τρικομματική κυβέρνηση, με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την έξοδο από την κρίση, αλλά με τέτοια μέτρα, η προσδοκία να έχει αυτή η κυβέρνηση βίο τετραετίας είναι αυταπάτη», τόνισε το ίδιο στέλεχος.


Το ίδιο στέλεχος έλεγε πως η τρόικα γνωρίζει πολύ καλά πως η εφεδρεία δεν μπορεί να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και γι' αυτό το λόγο εικάζει ότι «από άλλα κέντρα εκπορεύονται τέτοιες ιδέες». Ζητά μάλιστα να παλέψει ο πρόεδρος του κόμματος ώστε να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση για μη απολύσεις, στην οποία εντάσσει και την εργασιακή εφεδρεία.

Ακόμη πιο κατηγορηματικά είναι στελέχη της ΔΗΜΑΡ από τη Θεσσαλονίκη: «Δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για μέτρα όπως η εφεδρεία. Ολα έχουν και όρια. Και μεταξύ αυτών και η ανοησία. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με τον κόσμο, τις αγωνίες και τα βάρη που έχει επωμιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Η ΔΗΜΑΡ μπήκε στο κυβερνητικό σχήμα με κάποιες "κόκκινες γραμμές". Ο Φώτης Κουβέλης νομίζω το έκανε άμεσα σαφές, μόλις έπεσε στο τραπέζι η σαχλαμάρα της εφεδρείας. Δεν συζητείται τέτοιο μέτρο για εμάς».

Κατά πόσο όμως η «κόκκινη γραμμή» είναι ικανή να φτάσει μέχρι και σε... αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα; Οι εκτιμήσεις στελεχών του κόμματος είναι διαφορετικές και πάντως όχι σαφείς. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», έλεγαν, αλλά τόνιζαν την πίστη τους πως ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ θα μπορούσαν να αντέξουν ένα τέτοιο μέτρο και συνεπώς δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Από τη ΝΔ στελέχη αποδέχονται την αποτυχία του μέτρου όπως εφαρμόστηκε στο παρελθόν, όπως και το γεγονός ότι είναι «πολύ βαρύ» για την κοινωνία. Ωστόσο, σημειώνουν ότι είναι αδήριτη ανάγκη να εξασφαλιστούν τα 11,5 δισ. ευρώ και μπροστά σε αυτό το στόχο ακόμη και η εφαρμογή μιας «ορθολογικής εφεδρείας» θα ήταν πιθανώς μια λύση. «Οχι εύκολη, αλλά λύση ανάγκης», είπαν .

Για τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, βέβαια, από τον δημόσιο τομέα, δεν υπάρχει η παραμικρή ανοχή. «Δεν υπάρχει καμιά λογική σε κάτι τέτοιο. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει απορρίψει το ενδεχόμενο. Εμείς δεν το συζητάμε. Ας περιμένουμε τις αποφάσεις και θα δούμε τι θα γίνει. Πάντως, αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους δεν υπάρχει νόημα να ανοίγουν ανούσια μέτωπα», είπε συνδικαλιστής δημόσιου οργανισμού, ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ.