Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Συνωστίζονται στην έξοδο εξαιτίας της λιτότητας, της κυβερνητικής απραξίας και της πολιτικής αστάθειας.


Άρον άρον φαίνεται ότι φεύγουν οι μεγάλες πολυεθνικές από την Ελλάδα, με την κατάσταση στη χώρα να έχει περιέλθει σε τέτοιο σημείο ώστε όχι μόνο να θέλουν να...

αποφύγουν την κατακόρυφη μείωση της κερδοφορίας από τη λιτότητα, αλλά και να σταματήσουν οποιαδήποτε ζημία που μπορεί να προκληθεί από πιθανή ανεξέλεγκτη έξοδο από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιριών, ασφαλιστικές, φαρμακευτικές και λιανικών πωλήσεων, είναι μεταξύ άλλων οι πολυεθνικές που ετοιμάζονται ή είναι ήδη στην πόρτα της εξόδου από τη χώρα μας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία με την συνεχιζόμενη βαθειά ύφεση, έθεσε το όριο της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Η κατανάλωση συρρικνώνεται ραγδαία καθώς μισθοί και συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί κατά 30% χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η βαριά φορολογία, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει αποτύχει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα των μεταρρυθμίσεων που θα σπάσουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης, αναφέρουν οι αναλυτές. Επιπλέον, συνεχώς παγιώνεται η άποψη ότι το υψηλό χρέος τόσο της γενικής κυβέρνησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θα αποπληρωθεί ποτέ. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κατάλογος των εταιριών που επιλέγουν την αποχώρηση από την ελληνική οικονομία μεγαλώνει συνεχώς.

Πρόσφατα ο ασφαλιστικός βραχίονας της γαλλικής Natixis, Coface, αποφάσισε να σταματήσει τα συμβόλαια της στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μάλιστα στον κλάδο της ασφάλισης των εξαγωγικών επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με τη χώρα, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας.

Την ίδια περίοδο, η Euler Hermes, θυγατρική της Credit Agricole, και η μεγαλύτερη ασφαλιστική εμπορικών επιχειρήσεων, ανακοίνωση ότι σταματά την ασφαλιστική κάλυψη εμπορευμάτων που εισάγονται στην Ελλάδα, υπό το φόβο ότι η χώρα θα επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα.

Η Saturn, πρόσφατα εγκατέλειψε την αγορά ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών στην χώρα μας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Electroworld και Fnac, των μεγαλύτερων δηλαδή αλυσίδων υψηλής τεχνολογίας και ειδών πολιτισμού.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Univel, η οποία παράγει ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, αποφάσισε να μεταφέρει μέρος της γραμμής παραγωγής της από την Ελλάδα στη Ρουμανία.

Την ίδια πορεία ακολουθεί και ο φαρμακευτικός κλάδος, με την Bristol Myers Squibb να είναι ανάμεσα σε εκείνες που επηρεάστηκαν από την πολιτική αστάθεια του Μαΐου αποφασίζοντας την αποχώρηση. Την ίδια ώρα, η γερμανική Biotest ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα γραφεία της στην Ελλάδα, ενώ σταματά τις εξαγωγές της προς τη χώρα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανεξόφλητων τιμολογίων.

Την ώρα που μεγάλες πολυεθνικές ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά, άλλες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μιας πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, γίνεται αναφορά στην βρετανική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Dixons που έχει 100 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στο Reuters ο επικεφαλής της εταιρείας, «ο σχεδιασμός μπορεί να φανεί ως κινδυνολογία, αλλά είναι καλό να είναι κανείς προετοιμασμένος». Η Dixons είναι η νούμερο 2 ευρωπαϊκή εταιρεία στην εμπορία ηλεκτρονικών ειδών και στη χώρα μας συνεργάζεται με την εταιρεία «Κωτσόβολος».

Ο Διευθυντής της εταιρεία Dixons, James, λέει ότι η εταιρεία έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης να κλείσει το προσεχές χρονικό διάστημα τα 69 καταστήματα που της ανήκουν εξ’ ολοκλήρου και τα 29 που λειτουργούν με franchise, για να προστατευτεί από την απειλή οποιασδήποτε πολιτικής αναταραχής και να προετοιμαστεί για τη μετάβαση στη νέα δραχμή.

Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι και η BMW είναι ήδη προετοιμασμένη για το χειρότερο, βλέποντας μόλις το ένα τέταρτο των αντιπροσώπων της να μην πηγαίνουν καλά και το ετήσιο κέρδος από την Ελλάδα να έχει μειωθεί περισσότερο από 75%.

Παράλληλα, η εταιρεία Vodafone είναι έτοιμη για άτακτη αποχώρηση αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, ενώ σε δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ότι και η χρηματιστηριακή Newedge, αναμένεται να εγκαταλείψει την ελληνική αγορά.

Τέλος, η HSBC έχει ήδη προετοιμάσει τη λειτουργία των συστημάτων της και στα 15 καταστήματα που έχει στην Ελλάδα, να περάσουν στη δραχμή, σε περίπτωση που η χώρα μας φύγει από το ευρώ. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Ίαν ΜακΚέιν «έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές στα συστήματα ΙΤ» ενώ και το προσωπικό έχει ήδη εκπαιδευτεί επάνω στη λειτουργία αυτών.