Πάνω από 24 δισ. Ευρώ μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Ελβετία κατά την τριετία 2009-2011 από φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει αρμόδιος κρατικός φορέας και ...
δημοσιοποιούν σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα».
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αδήλωτες ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία εκτιμούνταν στα 20 δισ. ευρώ το 2009, τα έσοδα από τη φορολόγησή τους θα μπορούσε να είναι έως και 10 δισ. αν ο σχετικός συντελεστής κλειδώσει στο 25%.
Έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνι με τον Ελβετό ομόλογό του Μίκαελ Αμπουλ στη Βέρνη, η ελληνική πλευρά διαμήνυσε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και ότι η διαδικασία θα προχωρήσει στα πρότυπα των συμφωνιών που ήδη έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας, Βρετανίας και Αυστρίας.
Από την άλλη η ελβετική πλευρά άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει πίεση για την υπογραφή της συμφωνίας φορολόγησης αφού έτσι κι αλλιώς ο χρόνος δεν επαρκεί για να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Βέβαια, ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η συμφωνία και οριστούν οι φορολογικοί συντελεστές, βασική προϋπόθεση για να έχει έσοδα η Ελλάδα είναι να παραμείνουν τα ελληνικά κεφάλαια στην Ελβετία και όχι να μετακινηθούν προς εξωτικούς καταθετικούς προορισμούς όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ ή σε οφσόρ παραδείσους.