Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Στο 140% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020;...




Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag  έχουν επιδεινωθεί τα στοιχεία της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Η Έλλαδα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να αυξηθεί το χρέος της το 2020 στο...
140% του ΑΕΠ αντί 120% που είναι ο στόχος των δανειστών της, επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη «διαπραγματευτικούς κύκλους». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παραμένει ανοιχτό το πώς θα διαχειριστούν η Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση τις νέες προγνώσεις. Οι ιδέες που εξετάζονται είναι πολλές σημειώνει η Welt am Sonntag: «Από την μετάθεση των στόχων μέχρι ακόμη και την διαγραφή τους». Και οι δύο ιδέες αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δανειστών, ενώ οι Έλληνες ζητούν από τους «διασώστες» παραχωρήσεις, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

«Η ΕΚΤ δεν έχει δικαίωμα χρηματοδότησης κρατών»

Το στέλεχος της ΕΚΤ Γιορτγκ Άσμουσεν δεν διακρίνει καμία δυνατότητα να ικανοποιηθεί το αίτημα ου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild am Sonntag ο γερμανός πρώην υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Δεν μπορούμε ούτε να παρατείνουμε τις προθεσμίες των ελληνικών ομολόγων ούτε να μειώσουμε τα επιτόκια. Το ένα και το άλλο θα καταλήξουν να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους και θα είναι μια άμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους. Η ΕΚΤ δεν έχει αυτό το δικαίωμα από νομική άποψη».

Η πιο ακριβή λύση η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ο κ. Ρέγκλινγκ προβαίνει στην εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει φέρει αποτελέσματα και τονίζει ότι έχει διανυθεί περισσότερο από το μισό του δρόμου, μολονότι η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί να σταματήσουν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Μια έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα ήταν η πιο ακριβή από τις πιθανές λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.