Στον δρόμο της... ξενιτιάς, με μεταφορά της έδρας τους σε άλλες χώρες, φαίνεται ότι βαδίζουν επιχειρήσεις και της Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ντόπια επιχείρηση ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη μεταφορά της έδρας της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αρκετές...
ντόπιες επιχειρήσεις έχουν δεχθεί ενημερωτικές προτάσεις από εξειδικευμένες εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων για μεταφορά της έδρας τους σε Λουξεμβούργο και Βέλγιο.
«Ανοίγει "κερκόπορτα" για την ελληνική οικονομία, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη από σταθεροποίηση. Πρέπει να μείνουμε, να υπομείνουμε και να επιμείνουμε, κυρίως για τις θέσεις εργασίας», ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Σωτήρης Γιαννακόπουλος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το φορολογικό σύστημα και οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για τα επιχειρηματικά κεφάλαια, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην «Ε» άνθρωποι που είτε μετέφεραν ή έγιναν αποδέκτες πρότασης για μεταφορά της έδρας τους σε άλλη χώρα –είναι το υψηλό credit risk με το οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα, στο σύνολό της, με αποτέλεσμα να μην έχει απομείνει σχεδόν καμία οδός πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι –όπως επισημάνθηκε με πικρία- οι ίδιοι τραπεζικοί όμιλοι, ελληνικοί, που δραστηριοποιούνται και σε γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια και Αλβανία προσφέρουν στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια στις γειτονικές αυτές χώρες, ενώ στην ίδια επιχείρηση εντός Ελλάδος δεν δίνουν κεφάλαια. Παράλληλα, οι γειτονικές χώρες εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη «κινητικότητα» αναφορικά με την αξιοποίηση πόρων κοινοτικών προγραμμάτων, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων –κάτι που συνεχώς εξαγγέλλεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υλοποιείται, δε.
«ΥΠΗΡΕΣΙΑ»
Μάλιστα, σύμφωνα με επιχειρηματία-αποδέκτη πρότασης για μεταφορά της έδρας του στο Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, υπάρχουν εξειδικευμένα γραφεία συμβούλων επιχειρήσεων στη χώρα, που ανάμεσα στις δραστηριότητές τους έχουν εντάξει και ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την εξεύρεση χώρων (γραφείων ή εγκαταστάσεων) και την όλη λογιστική ή εξωλογιστική διαδικασία που απαιτείται για τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο εταιρίας που ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή τη διαδικασία μεταφοράς έδρας, χρειάστηκαν ελάχιστες ημέρες και χρηματικό ποσό που δεν ξεπέρασε τα περίπου1000 ευρώ για τη δημιουργία της έδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ και η φορολογία εταιριών (ΑΕ και ΕΠΕ) είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Σε τούτη την κατηγορία –αν και δεν αφορά άμεσα μεταφορά έδρας, αλλά κυρίως τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων με έδρα εκτός Ελλάδος- μπορεί να ενταχθεί και η οργανωμένη ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Τρίκαλα και αφορούσε την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Θεσσαλών εμπόρων στη γειτονική Αλβανία. Με τη φορολογία των ΑΕ και ΕΠΕ στο 10% (τουλάχιστον στο προενταξιακό στην ΕΕ επίπεδο), αλλά και την απλούστευση των διαδικασιών που φαίνεται ότι έχουν πετύχει και στη γειτονική χώρα –τα τελευταία τρία χρόνια, κατά δήλωση του Αλβανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, η Αλβανία προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ο «πειρασμός» είναι πολύ μεγάλος.
«ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ»
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, αναφορικά με τη μεταφορά έδρας της ΦΑΓΕ εκτός Ελλάδος, αλλά και την «αποχώρηση» από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά της Coca-Cola Hellenic, ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Σωτήρης Γιαννακόπουλος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του κι έκανε λόγο για «κερκόπορτα» που ανοίγει για την ελληνική οικονομία. «Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μαζικά μια τέτοια διαδικασία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες άνεργοι στην Ελλάδα και πρώτο μέλημα των επιχειρηματιών θα πρέπει να είναι να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας. Πρέπει να μείνουμε εδώ, να περιμένουμε, να υπομείνουμε αλλά και να επιμείνουμε. Το οφείλουμε στη χώρα μας», σημείωσε ο κ.Γιαννακόπουλος.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο, πλέον, το θέμα της άμεσης παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. «Πρέπει άμεσα να δοθούν τα 31 δισ. ευρώ στις τράπεζες κι αυτές πρέπει άμεσα με αυτά τα κεφάλαια να στηρίξουν την ελληνική επιχειρηματικότητα», τόνισε.
Ο κ. Γιαννακόπουλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες φορολογικές εξελίξεις έκανε λόγο για καταστροφικές επιβαρύνσεις –«οι επαγγελματίες πλέον, δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε για την ασφάλιση και περίθαλψή τους», είπε.