Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012




 

   Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΟΛΟΓΟΥ ΕΦΗΣ ΠΟΥΛΑΚΗ – ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ

Στον απόηχο της ιστορικής συνεδρίασης της 20ης Νοεμβρίου 2012 του δημοτικού συμβουλίου Δίου – Ολύμπου, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι παρούσα ήταν και η αρχαιολόγος κ. Έφη Πουλάκη – Παντερμαλή, η οποία με ενδιαφέρον παρακολούθησε τη συζήτηση του θέματος της ανάκληση προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων προς αποκατάσταση του λατομείου της ΔΕΑΔΟ (Λιτοχώρου).

Μετά από πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστα Δημόπουλου, τοποθετήθηκε επί του θέματος, πρώτη κατά σειρά των ομιλητών, μετά τους δημοτικούς συμβούλους, αναφέροντας τα εξής:

«Ξέρω πως για αρκετούς είμαι ενοχλητική εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας της προστασίας που ασκεί η υπηρεσία μου για τον Όλυμπο. Βρίσκομαι όμως εδώ ως φυσικό πρόσωπο / κάτοικος του Δήμου επί 4 δεκαετίες, και ως μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας για τον Όλυμπο.

Είναι γνωστό ότι ο Όλυμπος είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο του Ελληνικού Πολιτισμού. Το πως του συμπεριφερόμαστε αποδεικνύει κάθε φορά το επίπεδο αυτού του πολιτισμού...

Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε πεταμένο ένα πτώμα στα πόδια του. Αυτό το πτώμα, που το σκοτώσαμε εμείς, ήρθε ο καιρός να το θάψουμε. Ας το κάνουμε λοιπόν με σεβασμό και αξιοπρέπεια, όπως στοιχειωδώς προβλέπεται από τους γενικούς όρους χωροθέτησης του είδους. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη –ένα/ένα ξεχωριστά- η σχέση της θέσης με τα ρέματα, τα υπόγεια ύδατα, οι παραλίες, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Όλα, και περισσότερα ίσως, είναι αυτά που περιβάλλουν την υπό συζήτηση θέση.

Υπάρχει βέβαια και η λύση της ακραίας εκμετάλλευσης: αφού εκμεταλλευθήκαμε το σώμα ζωντανό, γιατί όχι και πεθαμένο !

Ναι, ο Όλυμπος, η ζώνη Natura, ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος βρίσκονται ψηλότερα από το πτώμα. Ναι, ο Όλυμπος είναι ένας θεός στον ουρανό, τι δουλειά έχει εδώ κάτω στα πόδια του; Πόση όμως ζωή νομίζετε ότι θα έχει ένας θεός με το κεφάλι στα σύννεφα αλλά εσώρουχα λερωμένα;

Είναι γνωστό το εύκολο δίλημμα που τίθεται πριν από κάθε πλήγμα στο περιβάλλον: η επιλογή πρέπει να γίνει ανάμεσα στην «ανάπτυξη που βλάπτει ή την προστασία που απονεκρώνει». Στον Όλυμπο, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια πλαστά διλήμματα. Οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε όπως οι αναπτυγμένες κοινωνίες, εκεί όπου η ίδια η προστασία και προβολή γίνονται ο κύριος φορέας ανάπτυξης. Αν επενδυθεί σωστά, το κεφάλαιο «Όλυμπος» θα αποδώσει στο πολλαπλάσιο. Αν επενδυθεί ερασιτεχνικά, το κεφάλαιο θα εξανεμιστεί και ο «άσωτος υιός» θα μείνει στο περιθώριο.

Το όρος αυτό που ανήκει στην ιστορία, τη διεθνή κοινότητα, και τα μοναδικά του οικοσυστήματα απαιτεί διορατικότητα και διστακτικότητα πριν από κάθε κίνηση. Ελπίζω πως οι άρχοντες αυτού του τόπου θα την επιδείξουν εγκαίρως.»



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ