Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: 


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ
Έναν εξαιρετικά επίκαιρο και διδακτικό τρόπο βρήκε το Ιδεοδρόμιο προκειμένου να μιλήσει τόσο για την σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα όσο και για τους αγώνες εκείνους στους οποίους και η δική μας πόλη, η Κατερίνη, αλλά και ολόκληρη η Πιερία διακρίθηκε. Χάρη στην σχεδιαστική δεξιοτεχνία του γραφίστα Σπύρου Τσιλιγκιρίδη τυπώθηκε ένα εξαιρετικό τετράχρωμο ημερολόγιο μεγάλου σχήματος (30Χ46 εκ.). 

Πρόκειται για 20 ιστορικά φωτογραφικά στιγμιότυπα με τους ήρωες αυτής της πόλης οι οποίοι, αμέσως μετά την απελευθέρωσή της συντάχθηκαν στον μεγάλο αγώνα εναντίον της πείνας και της υποδούλωσης. 
Στην Κατερίνη δημιουργήθηκαν νέοι θεσμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ολιγόμηνοι δυστυχώς), ακολούθησε ο εμφύλιος και κατόπιν η ανώμαλη μετεμφυλιακή περίοδος με διώξεις, βασανισμούς, εκτοπίσεις. Αλλά δημιουργήθηκε παράλληλα και μια νεολαία αγωνιστική, όρθια, διεκδικητική όπως η Νεολαία Λαμπράκη. Η εφτάχρονη δικτατορία ξαναέστειλε τους αγωνιστές της αριστεράς στις φυλακές και στα ξερονήσια αναστέλλοντας τη δημοκρατική πορεία της χώρας μας.
Ποιοι άνθρωποι πρωτοστάστησαν σε αυτούς τους τριαντάχρονους αγώνες; Ποιος γνωρίζει σήμερα τον Κώστα Συννεφάκη ή τους ΕΠΟΝίτες του 44; Πόσοι νέοι κυρίως θυμούνται τη Λέρο, τη Μακρόνησο ή το Επταπύργιο; Ποιοι και ποιες διακρίθηκαν για το ήθος και την αγωνιστική τους ταυτότητα στην μετεμφυλιακή περίοδο των διώξεων, της πολιτικής νοθείας και του αυταρχικού κράτους της Δεξιάς; Ποιοι Λαμπράκηδες από την Κατερίνη οικοδόμησαν ένα μαζικό, φιλειρηνικό κίνημα που όμοιό του δεν είχε η Ευρώπη; Ποιοι και ποιες αντιστάθηκαν στην επτάχρονη δικτατορία προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου;
Στα ερωτήματα αυτά το παρόν Ημερολόγιο, καλιτεχνικά φροντισμένο, έρχεται να δώσει απαντήσεις. Καταγράφονται σε είκοσι στιγμιότυπα μορφές και εκδηλώσεις αυτής της περιόδου (1944-1974) ενώ παρέχονται και βιβλιογραφικές αναφορές για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτήν την εποχή.
Στην παρουσίαση του λευκώματος (Παρασκευή, 8.30 το βράδυ) θα συνδράμει και ο Νίκος Γραίκος, εικαστικός και ιστορικός της τέχνης αλλά και άριστος γνώστης της μικροϊστορίας της πόλης.


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ