Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ο επίτιμος διδάκτωρ του Cambridge κ. Alan Rossiter στην ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πιερίας και του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου για Εκπαιδευτική και Οικονομική Ανάπτυξη






  Ο επίτιμος διδάκτωρ τουCambridge κ. Alan Rossiter στην ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πιερίας και του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου για Εκπαιδευτική και Οικονομική Ανάπτυξη

Η επιχειρηματική αριστεία και οι αρχές που τη διέπουν και που μπορούν να συμβάλλουν σήμερα στην προσπάθεια για τον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Δεκεμβρίου 2012 στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας. Στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο και το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο για Εκπαιδευτική και Οικονομική Ανάπτυξη, ομιλητής ήταν ο κ. Alan Rossiter. Ο κ. Rossiter είναι χημικός μηχανικός και πρόεδρος της Rossiter & Accociates, Συμβουλευτικής Εταιρείας για τη βελτίωση στο πεδίο της βιομηχανικής ενεργειακής αποδοτικότητας, κυρίως για εταιρείες πετρελαιοειδών, η οποία έχει έδρα στο Χιούστον των ΗΠΑ.


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Ηλίας Χατζηχριστοδούλουευχαρίστησε τον κ. Rossiter, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά με στόχο να δώσει μια σειρά ομιλιών για την επιχειρηματική αριστεία και τα χαρακτηριστικά της. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον κ. Ιγνάτιο Μεϊμάρη, Διευθυντή του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου, για την πολυετή άριστη συνεργασία και τόνισε πως η επιχειρηματική κατάρτιση αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για το Επιμελητήριο.

Ο κ. Μεϊμάρης από την πλευρά του παρουσίασε τον κ. Rossiter στο κοινό μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό. Ο κ. Rossiter, όπως είπε, κατάγεται από τη Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσία) και είναι επίτιμος Διδάκτωρ του ΠανεπιστημίουCambridge, έχοντας στο ενεργητικό του το μεγαλύτερο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων. Διδάσκει επίσης το μάθημα της επιχειρηματικής αριστείας σε χημικούς μηχανικούς. «Στις μέρες μας η επιχειρηματική αριστεία είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο διεθνή χώρο», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμάρης.

«Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα. Πάντα ήθελα να έρθω στη χώρα σας, την οποία θεωρώ κοιτίδα του πολιτισμού και είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Rossiter από το βήμα του Επιμελητηρίου. Η ομιλία του κινήθηκε γύρω από δύο άξονες: τον κόσμο της εργασίας και τα επτά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικής αριστείας.

Ο κ. Rossiter επεσήμανε πως οι άνθρωποι δεν εργάζονται μόνο για τα χρήματα, αλλά και την ικανοποίηση που η εργασία προσφέρει. Τέτοιες πηγές ικανοποίησης είναι το ενδιαφέρον αντικείμενο απασχόλησης και οι προκλήσεις, το αίσθημα πληρότητας, η αμοιβή, η αυτονομία, η διασφάλιση της θέσης, η δυνατότητα προαγωγής, αλλά και η αναγνώριση από τους συναδέλφους. Με παρόμοιο τρόπο διαμορφώνονται και οι πηγές δυσαρέσκειας, όπως για παράδειγμα, ο μεγάλος φόρτος εργασίας, οι χαμηλές απολαβές ή η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού. «Εκείνο που στην πραγματικότητα ικανοποιεί τους εργαζόμενους είναι οι στενές σχέσεις με τους συναδέλφους και ένας υποστηρικτικός εργοδότης», κατέληξε ο κ. Rossiter.

Θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων και μέσα από διάλογο με τους παρευρισκόμενους ο ομιλητής τόνισε πως η έννοια της επιχειρηματικής αριστείας συνδυάζει τα χρήματα, που προσφέρει η εργασία και την επαφή με τους συνανθρώπους, που προσφέρει η ζωή. Τα επτά χαρακτηριστικά της, όπως τα παρέθεσε, είναι: α) η επικοινωνία, β) η εκπλήρωση υποχρεώσεων, γ) η αναγνώριση και η επέκταση των επαγγελματικών ορίων, δ) η επένδυση στο επάγγελμα και την κοινωνία, ε) η ενθάρρυνση των συναδέλφων, στ) η χαρά στην εργασία και ζ) η προστασία της προσωπικής ζωής.

Στη συνέχεια ο κ. Rossiter ανέλυσε κάθε ένα από τα χαρακτηριστικά αυτά κάνοντας αναφορές στην ανάγκη καλής προφορικής και γραπτής επικοινωνίας μεταξύ των επαγγελματιών, στους τρόπους σωστής θέσπισης προτεραιοτήτων, στην εμπειρία και στη συνεχή εκπαίδευση ως προϋποθέσεις για την επέκταση των επαγγελματικών ορίων, στη συμμετοχή σε οργανισμούς και στην ενθάρρυνση των συναδέλφων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μεθόδους που είναι απαραίτητες να λαμβάνονται υπόψη ώστε η εργασία να συνοδεύεται από χαρά και διασκέδαση. Τέλος, ο πρόεδρος της Rossiter & Accosiates επεσήμανε την ανάγκη προστασίας της προσωπικής ζωής με απαραίτητες προϋποθέσεις τη θέσπιση προτεραιοτήτων, τον προσωπικό χρόνο, την επικοινωνία και την αμοιβαία κατανόηση, καθώς και την ανταπόδοση.

Αμέσως μετά ο ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις και δέχθηκε τα σχόλια των παρευρισκομένων, τα οποία περιστράφηκαν γύρω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, αλλά και οι επιχειρηματίες στην καθημερινή μάχη της επιβίωσης της επιχείρησής τους.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ