Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ : ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ



ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και οι προτεραιότητες στον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού στην σημερινή συγκυρία και με δεδομένη την ποιότητα της σημερινής διοίκησής του. Όμως στην συνέλευση της παράταξής μας στις 28-11-12 αποφασίσαμε να θέσουμε ως πρωτεύον το ζήτημα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (Δ-ΤΚ).

Είναι απολύτως παραγκωνισμένες, συνεδριάζουν σπανιότατα (χωρίς δημοσιεύσεις – ανακοινώσεις), δεν λαμβάνουν μέρος σε συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα αρμοδιότητάς τους, δεν γίνονται Λαϊκές Συνελεύσεις (στις Τοπικές Κοινότητες εκ του νόμου είναι υποχρεωτικές) και γενικά δεν…. υπάρχουν.
Η κοινωνία δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή τους και δυστυχώς το ίδιο ισχύει για την Δημοτική αρχή. Για μας όμως είναι σημαντικός τοπικός, λαϊκός, συμμετοχικός θεσμός. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο το να συνεδριάζουν τακτικά και δημόσια με γνωστοποίηση και συμμετοχή του συνόλου των τοπικών κοινωνικών και με παραγωγικές διαδικασίες συζήτησης – αποφάσεων – προτάσεων προς το Δ.Σ. για όλα τα ζητήματα των οικισμών. Είναι αδιανόητο π.χ. να μην έχει ασχοληθεί η Τ.Κ Σφενδάμης με το υδρευτικό πρόβλημα του οικισμού, ή η Τ.Κ. Ν. Αγαθούπολης με την υποβάθμιση της παραλίας της.
Πρώτο ζήτημα λοιπόν για εμάς η σοβαρή λειτουργία των Δ-ΤΚ. Διότι θεωρούμε ως κύριο και καίριο θέμα την συμμετοχή του Δημότη στην λήψη αποφάσεων και τον καθημερινό του αγώνα για βελτίωση της ζωής του. Διότι δεν θέλουμε τον πολίτη θεατή ή χειροκροτητή αλλά πρωταγωνιστή. Και καλούμε για άλλη μια φορά την Δημοτική Διοίκηση να εργαστεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και τους πολίτες να αγωνιστούν για ενεργοποίηση των συμμετοχικών θεσμών.
Άλλα ζητήματα που συζητήσαμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν είναι:
1) Η ανάληψη Δημοτική ευθύνης για τις προβλεπόμενες εκ του νόμου αναλύσεις φυτοπλαγκτού που είναι απαραίτητες για τις οστρακοκαλλιέργειες.
2) Η αντιμετώπιση με επιστημονικό τρόπο σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες του εντεινόμενου προβλήματος των αδέσποτων σκύλων.
3) Η επιλογή και η αποδοτική εργασία επιτέλους Νομικού Συμβούλου που θα είναι διαρκώς στον Δήμο υπηρετώντας, όπως είναι αυτονόητο, τις ανάγκες της Διοίκησης και των Δημοτών.
4) Μια οργανωμένη διαδικασία διαλόγου για την ανάπτυξη της Β. Πιερίας με ουσιαστική και πραγματική συμμετοχή των πολιτών και των φορέων.
5) Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της διαρκώς επεκτεινόμενης ορυζοκαλλιέργειας, της άρδευσης και των εκτεταμένων αυθαιρέτων καταλήψεων Δημοτικής γης.
6) Η ανάληψη Δημοτικών πρωτοβουλιών για κοινωνική στήριξη ευπαθών ομάδων που πλήττονται από την φτώχεια.
7) Η ενασχόληση με το Κέντρο Υγείας και τα προβλήματά του (π.χ. κινδυνεύει να μην έχει πλέον κανέναν παιδίατρο).
8) Η διεκδίκηση λειτουργίας γραφείων εξυπηρέτησης κοινού για ΙΚΑ και ΔΟΥ με στόχο την επιστροφή των υπηρεσιών.
9) Η πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΗ των σχολείων που καθυστερεί επικίνδυνα.
10) Το σταμάτημα της σπατάλης με δαπάνες χωρίς νόημα που στερούν πολύτιμους πόρους (π.χ. «ωριμάνσεις έργων», «τοπογραφικές εργασίες», «εδέσματα», «εργασίες εκσκαφής – γκρέϊντερ», «λογιστικές υποστηρίξεις» κ.λπ κ.λπ.
11) Η τήρηση περιβαλλοντικών κανόνων από τα μυδοτροφεία (βαρέλια στις ακτές, υπολείμματα εξοπλισμού στον βυθό κ.λπ.).
12) Η ανάκληση της αδιανόητης πρότασης για ίδρυση ολιγοθέσιου Δημοτικού Μεθώνης.
13) Η προβολή και οργάνωση επισκεψιμότητας του τεράστιου αρχαιολογικού μας πλούτου.
14) Η ανάγκη με δεδομένη την αδιαφορία της διοίκησης – ανάληψης πρωτοβουλιών ενημέρωσης του λαού εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Επίσης στην ανοικτή συζήτηση που οργανώθηκε στο Κίτρος στις 19-12-12 συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την ύδρευση και την υποβάθμιση της παραλίας των Αλυκών.

Αιγίνιο 27 – 12 – 2012
Για την Σ.Ε.
Α. Νταγλιούδης
Χρ. Πρασκίδης