Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Η εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου "το κάψιμο του καλικάντζαρου", έγινε και φέτος με μεγάλη επιτυχία στον Άνω Άγιο Ιωάννη το περασμένο Σάββατο, από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αγιάννη "ΑΡΓΟΣ"




   Η εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου "το κάψιμο του καλικάντζαρου", έγινε και φέτος με μεγάλη επιτυχία στον Άνω Άγιο Ιωάννη το περασμένο Σάββατο, από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αγιάννη "ΑΡΓΟΣ", σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.


Την φωτιά σε έναν τεράστιο σωρό κλαδιών άναψε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θωμάς Παπαδημητρίου, ο Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Γιουμίδης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΑΡΓΟΣ" Χρήστος Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής Χαράλαμπος Οφίδης και πλήθος κόσμου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Παυλίδης ευχαρίστησε τον Ο.Π.Π.Α.Π., που με την συνεργασία του οργανώθηκε η εκδήλωση. Όσον αφορά το έθιμο, τόνισε χαρακτηριστικά:
«…συμβολίζει τον εξορκισμό των κακών πνευμάτων και αναβιώνει εδώ και 80 περίπου χρόνια. Το έθιμο ήρθε από το Άργος του Πόντου. Το χωριό υπάρχει και σήμερα και είναι κοντά στην Νεοκαισάρεια στην Μικρά Ασία».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  προσφορά  νηστίσιμων εδεσμάτων, χορό γύρω από τη φωτιά υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, ενώ ξεχωριστό τόνο για τα πολλά παιδιά που βρέθηκαν στην εκδήλωση έδωσε η βόλτα με το εορταστικό τρενάκι στις γειτονιές του χωριού.