Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βιώνουν τις συνέπειες από τις έξι «συνταγές» που ακολουθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν μισθούς. Στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι περικοπές υπερβαίνουν ακόμη και το 50% και δυστυχώς...
θεωρούνται νόμιμες…
1. Υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις
Κατά μέσο όρο το «κόλπο» των επιχειρησιακών συμβάσεων έχει ρίξει τις αποδοχές κατά 21,72%, όπως προκύπτει από στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2012 υπογράφηκαν συνολικά 631 επιχειρησιακές συμβάσεις, οι όποιες άγγιξαν 178.058 εργαζομένους. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει ένα «μαύρο» τετράμηνο για την αγορά εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων θα έχει αυξηθεί, όπως επίσης και ο αριθμός των εργαζομένων που θα έχουν υποστεί κουτσούρεμα των αποδοχών τους, κατά τουλάχιστον 20%.
2. Υπογράφουν ατομικές συμβάσεις
Στοιχεία για τον αριθμό των ατομικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν υπάρχουν, αλλά τα παραδείγματα πρέπει να είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Σε αρκετούς κλάδους οι ατομικές συμβάσεις έχουν φέρει μειώσεις μισθών ακόμη και άνω του 60%.
3. Κάνουν μετατροπή της σύμβασης από πλήρη σε μερική απασχόληση
Είναι το δεύτερο εφιαλτικό μέτωπο που αποτυπώνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 κατατέθηκαν 61.113 μετατροπές συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Μέσα από τις μετατροπές αυτές επήλθε μείωση αποδοχών ακόμη και κατά 50%. Οι 35.351 μετατροπές αφορούσαν αλλαγή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 15.814 από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής εργασία, με ομόφωνη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, και άλλων 9.948 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
4. Προσλαμβάνουν μόνο «φθηνό» προσωπικό
Η 4η ετήσια έρευνα HRPulse, που διενεργεί η ICAP, δείχνει ότι οι όποιες προσλήψεις γίνονται στην αγορά εργασίας αφορούν σε περιπτώσεις εργαζομένων με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος καταφέρνει να ξεφύγει από το φάσμα της ανεργίας, βρίσκει έναν πολύ χαμηλότερο μισθό σε σχέση με αυτόν που ελάμβανε στην προηγούμενη δουλειά του.
5. «Διευθετούν» το χρόνο εργασίας
Η λέξη «διευθέτηση» δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από την κατάργηση των υπερωριών. Το ωράριο των εργαζομένων «μαγειρεύεται» με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προσαυξάνεται η αμοιβή ούτε κατά ένα ευρώ. Ειδικά σε πολυκαταστήματα οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν ακόμη και για… δύο ώρες σε μια ημέρα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε το μεταφορικό κόστος.
6. «Εξαφανίζουν» τα επιδόματα
Το κύμα κατάργησης επιδομάτων ακόμη δεν έχει κοπάσει. Σειρά παίρνει το επίδομα γάμου, το οποίο από την 1η Απριλίου θα εξαφανιστεί από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας, παρασύροντας βέβαια σχεδόν το σύνολο της αγοράς. Εκτός από τα επιδόματα εξαφανίζονται και οι παροχές. Έξτρα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσέφεραν στις καλές ημέρες της αγοράς οι επιχειρήσεις, ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο.
Εκτός όμως από τις μειώσεις μισθών, σε πολλές περιπτώσεις ασκείται και «βία» προκειμένου οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που μας γνωστοποίησε αναγνώστρια της εφημερίδας μας.
Η επιστολή συζύγου απολυμένου στο «Κ»
«Στο σύζυγό μου πριν λίγες μέρες έκαναν το εξής κόλπο. Αφού έδιωξαν όλους τους εργαζομένους που ήταν εκεί 5 ή 7 χρόνια (ο σύζυγός μου ήταν εκεί 12), δοκίμασαν να τον «απομακρύνουν» με τη μείωση του μισθού 22% (νόμιμα). Δεν έφυγε. Δοκίμασαν με προσβολές, ψυχολογική βία. Άντεξε. Μόλις αρρώστησε, αφού αυτόν το μήνα είχε 75 ώρες υπερωρίες ως εργάτης αποθήκης και οδηγός –μες στο κρύο λογικό ήταν–, έφυγε από την εργασία του δύο ώρες πιο νωρίς για να μην πέσει κάτω και να πάει στο γιατρό. Τότε άρπαξαν την ευκαιρία και μας έστειλαν εξώδικο ότι αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του!! Είχαμε την άδεια ασθενείας, αλλά και με δικηγόρο εργατολόγο που το ψάξαμε, δεν μας συμφέρει και πλέον δεν μας νοιάζει. Πόσο θα άντεχε… Θα έφευγε έτσι κι αλλιώς. Σας το έγραψα ενημερωτικά το περιστατικό μας, για να δείτε τι γίνεται από εργοδότες που δεν έχασαν παρά κέρδισαν από την κρίση…».