Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ





του Γρηγόρη Παπαχρήστου, περιφερειακού συμβούλου και πρώην δημάρχου Δίου
  

  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και ικανοποίηση παρακολουθώ την εξέλιξη των έργων που εκτελούνται στο δήμο Δίου –Ολύμπου και κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Δίου.

Είναι γεγονός πως μεγάλα και σημαντικά έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, βρίσκονται αυτή την περίοδο σε φάση υλοποίησης, ενώ υπάρχουν και άλλα σε φάση δημοπράτησης, ακόμα και σε αναμονή ένταξης. Μερικά μάλιστα, έχουν κιόλας αποπερατωθεί.


Το αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για μια σειρά έργων που αφορούν αποκλειστικά τη Δημοτική Ενότητα Δίου, δηλαδή τον πρώην δήμο του Δίου. Συγκεκριμένα.

- Το Λύκειο Κονταριώτισσας, έργο προϋπολογισμού 5.5 εκατ. Ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε φάση αποπεράτωσης.

– Τα δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων Βροντούς και Καρίτσας, προϋπολογισμού 11 εκατ. Ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε φάση κατασκευής.

- Ο Ταμιευτήρας Άρδευσης στο Ξηροκάμπι Βροντούς, έργο προϋπολογισμού 830 χιλ. Ευρώ, από το πρόγραμμα Α. Μπαλτατζής, το οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε.

– Η Αγροτική Οδοποιία στα Δ.Δ του πρώην δήμου Δίου, προϋπολογισμού 830 χιλ Ευρώ, επίσης από το πρόγραμμα Α. Μπαλτατζής, η οποία ολοκληρώθηκε.

– Τα Δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων Δίου, Ν.Εφέσου, Αγίου Σπυρίδωνα, Κονταριώτισσας, προϋπολογισμού 17 εκατ. Ευρώ, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, το οποίο δημοπρατείται εντός του μηνός.

– Η Αντιπλημμυρική Προστασία του πρώην δήμου Δίου, έργο προϋπολογισμού 7,5 εκατ. Ευρώ περίπου, το οποίο βρίσκεται σε φάση ένταξης σε συγκεκριμένο μέτρο του ΕΣΠΑ.

– Το έργο Εξοικονόμησης Ενέργειας, σε σχολεία και δημοτικά κτήρια του πρώην δήμου Δίου, ενταγμένο στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΏ, προϋπολογισμού 800 χιλ Ευρώ περίπου.

Έργα που στο σύνολό τους αγγίζουν τα 40 εκατ. Ευρώ και το κυριότερο, χρηματοδοτούνται όλα από ευρωπαϊκά προγράμματα, σε μια εποχή που δεν υπάρχει ούτε Ευρώ από εθνικούς πόρους.

Όλοι εμείς που υπηρετήσαμε τον πρώην δήμο Δίου, αισθανόμαστε σήμερα ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και δικαίωση, για τη δουλειά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να προετοιμαστούν και να ενταχθούν όλα αυτά τα έργα σήμερα σε ευρωπαϊκά προγράμματα και μάλιστα να υλοποιούνται.

Κάθε φορά που βλέπουμε το δήμαρχο να δηλώνει ικανοποιημένος για τα έργα που εκτελούνται στο δήμο από το ΕΣΠΑ, ή τους αντιδημάρχους να φωτογραφίζονται στα συγκεκριμένα έργα της Δημοτικής Ενότητας Δίου, ( δεν υπάρχουν άλλωστε άλλα σε άλλη Ενότητα του δήμου) είναι για μας η απάντηση στην κατασυκοφάντηση που δεχόμαστε εδώ και δύο χρόνια, ότι μόνο χρέη και οφειλές αφήσαμε ως παρακαταθήκη στο νέο δήμο.

Είναι γνωστό πως ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις οφειλές μας και δεν αποποιηθήκαμε των όποιων ευθυνών μας. Ακόμη και τη μη απόδοση κάποιων φόρων προς το δημόσιο, τους κοινοποιήσαμε και εξηγήσαμε την αιτία καθυστέρησης της αποπληρωμής τους. Ήμασταν οι πρώτοι που παρουσιάσαμε τα οικονομικά μας δημόσια και εκείνοι που προσήλθαμε με δική μας πρωτοβουλία στο Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερώσουμε το σώμα και τους δημότες και ως γνωστό δεν μας επετράπη από το προεδρείο…

Τέλος, είμαστε ίσως ο μοναδικός δήμος που κατόπιν καταγγελιών,« επώνυμων και ανώνυμων άσπονδων φίλων», έχει υποστεί τόσους ελέγχους από ανώτερα ελεγκτικά όργανα (επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης, ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ορκωτούς λογιστές, εισαγγελείς κ.λ.π ) Υπάρχουν στη διάθεση του καθενός τα σχετικά πορίσματα.

Όλες οι δαπάνες, είναι αποτέλεσμα σημαντικών έργων και δράσεων που είχε ανάγκη ο τόπος μας και τα οποία αποφέρουν σήμερα πολλαπλάσια και ανταποδοτικά οφέλη στους δημότες μας.

Τις αιχμές, τους υπαινιγμούς, τις συκοφαντίες και τις ανώνυμες ως συνήθως καταγγελίες, περί σπατάλης, διασπάθισης και ιδιοποίησης δημόσιου χρήματος, τις επιστρέφουμε στους κατά επάγγελμα συκοφάντες και στους γνωστούς κατασκευαστές τους. Είναι πρόσφατη άλλωστε η δικαστική κατάληξη και η τιμωρία γνωστού συκοφάντη μας

Το δίκαιο και η αλήθεια, θα τους διαψεύδουν και θα τους εκθέτουν καθημερινά.

Προσωπικά ως πρώην δήμαρχος , αλλά και όλοι οι συνάδελφοι που υπηρετήσαμε το δήμο Δίου, είμαστε περήφανοι για το έργο που επιτελέσαμε, έργο το οποίο είναι πασιφανές και αναμφισβήτητο και το οποίο αποδίδει καρπούς καθημερινά ( 40 εκ. ευρώ μόνο από τα έργα του ΕΣΠΑ) και βέβαια έπεται και συνέχεια.

Είμαστε πολύ περίεργοι να πληροφορηθούμε πόσα έργα υλοποιούνται και πόσα χρήματα έρχονται από τους άλλους πρώην δήμους, στο νέο δήμο.

Δεν ακούγεται όμως κουβέντα, ούτε για τα χρέη τους, πόσο μάλιστα για την πλήρη απουσία μελετών και ενταγμένων έργων από την πλευρά τους, σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επιτέλους ας σταματήσει εδώ, η κακόβουλη και μόνιμη αναφορά περί δήθεν αμαρτιών στον άτακτο πρώην δήμο Δίου, καθώς και η άδικη κατασυκοφάντηση ανθρώπων που εργάστηκαν με ζήλο, αγάπη και σεβασμό για τον τόπο και τους συνδημότες τους.

Με την τακτική αυτή, θα πρέπει να αντιληφθούν μερικοί, ότι μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρουν στην προσπάθεια της ομαλής και κοινής πορείας όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του νέου μας δήμου.

Εκτός και αν έχουν άλλες επιδιώξεις και προτεραιότητες, για τις οποίες όμως να είναι βέβαιοι θα απογοητευτούν.


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ