Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Παρουσίαση περιοχών δήμου Δίου-Ολύμπου στο ΒΗΜΑ από τον δημοσιογράφο Ν.Μαστροπαύλο


ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ «ΤΑΞΙΔΙΑ»
ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΕΝΙΠΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.


 


  Περιοχές του Ολύμπου επισκέφθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Μαστροπαύλος, ένας εκ των συντακτών της εφημερίδας «Το Βήμα» και υπεύθυνος του ένθετου, στο ΒΗΜΑ, περιοδικού «Ταξίδια». Ο έμπειρος δημοσιογράφος αναμένεται τώρα να κάνει μια ακόμη παρουσίαση συγκεκριμένων σημείων και στοιχείων της περιοχής που θα συνοδεύονται και από ανάλογο φωτογραφικό υλικό. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται ο Νίκος Μαστροπαύλος στο Λιτόχωρο και στον Όλυμπο αφού, όπως λέει ο ίδιος, αγαπά ιδιαίτερα το βουνό των θεών όπως επίσης και παρολύμπιες περιοχές. 
Μαζί με τη σύζυγό του Τζένη Αναστασοπούλου πραγματοποίησαν επισκέψεις σε διάφορα σημεία του Ολύμπου, περπάτησαν στο φαράγγι του Ενιπέα, επισκέφθηκαν το ναυτικό μουσείο του Λιτοχώρου ενώ επισκέφθηκαν και την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, έχοντας κοντά τους άλλοτε τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου, τον εκ Κατερίνης συνάδελφό του δημοσιογράφο Δημήτρη Σφήκα, τον Γιώργο Παπαμιχαήλ κ.ά.
Μπαίνοντας στο ναυτικό μουσείο του Λιτοχώρου έμεινε έκπληκτος από τη ναυτική παράδοση της πόλης των θεών, επειδή, όπως ανέφερε, ο ίδιος τώρα ανακάλυπτε μια άλλη πτυχή της περιοχής. Ήξερε για τη σχέση του Λιτοχώρου με το βουνό, τον Όλυμπο, τώρα γνώριζε και τη σχέση των Λιτοχωριτών με τη θάλασσα.
Η ξενάγηση στο μουσείο έγινε από τον δήμαρχο αλλά κυρίως από μέλη της διοίκησης του ναυτικού μουσείου. Πληροφορήθηκε για τη διαχρονική οικονομική ανάπτυξη του Λιτοχώρου μέσα από το θαλάσσιο εμπόριο, για τη συμμετοχή Λιτοχωριτών στο ιστορικό γίγνεσθαι της Μακεδονίας καθώς επίσης και για τη συμμετοχή τους στους αγώνες για την απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας.
Σε δηλώσεις του ο Νίκος Μαστροπαύλος αναφέρθηκε επίσης στα προϊόντα αλλά και στις γεύσεις εδεσμάτων που προετοιμάζονται και προσφέρονται από κατοίκους του Ολύμπου. «Εγώ θεωρώ ότι το φαγητό και γενικότερα το σμίξιμο γύρω από ένα τραπέζι είναι μια από τις καλύτερες εκφράσεις πολιτισμού ενός τόπου. Κι εδώ υπάρχουν πολλά ιδιαίτερα φαγητά, είναι τα φαγητά του Ολύμπου που προσφέρονται στα καταφύγια», επισημαίνει.
Αναφέρθηκε τέλος σε έθιμα του Λιτοχώρου, όπως είναι οι φωτιές στην τελευταία Κυριακή της αποκριάς ή τα σίχνα στα Θεοφάνεια ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την κατάκτηση των κορυφών του Ολύμπου το 1913.