Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Sotiris the Greek...




Ο Έλληνας που με 82 ευρώ κέρδισε μισό εκατομμύριο...
Όλοι, λίγο-πολύ, μέσα στις γιορτές δοκιμάζουμε την τύχη μας και αποφασίζουμε να «τζογάρουμε». Τα καζίνα γεμίζουν από κόσμο που ονειρεύεται να «πιάσει την καλή», ενώ τα ... σπιτικά τραπέζια με blackjack και πόκερ αποτελούν για πολλούς παράδοση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έτσι για «το καλό».

Για τους γνώστες όμως αποτελεί πεποίθηση ότι το πόκερ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιχνίδια τράπουλας, δεν είναι ένα παιχνίδι τύχης, αλλά χρειάζεται στρατηγική, «διάβασμα» του αντιπάλου, συγκέντρωση και γερά νεύρα. Όσοι ασχολούνται με το πόκερ – είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά – έχουν ένα όνειρο: να κερδίσουν ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο σε ένα live τουρνουά.

Αυτό το όνειρο είχε και ο Σωτήρης Κουτούπας, από τα Νέα Βρασνά Θεσσαλονίκης, που στις 15 Δεκεμβρίου κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο European Poker Tour στην Πράγα, αποκομίζοντας συνολικά 510.000 ευρώ, την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία που έχει σημειώσει Έλληνας παίκτης πόκερ!

Με μόλις 82 ευρώ έπαιξε σε δύο online προκριματικά τουρνουά (satellites) και κατάφερε να κερδίσει το πακέτο συμμετοχής στο τουρνουά (αξίας 5.300 ευρώ), δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο και πληρωμένα αεροπορικά εισιτήρια. Στο μόλις τρίτο του live τουρνουά (είχε παίξει στο EPT Snowfest και σε side event στο EPT Loutraki) κατάφερε να επιβιώσει σε ένα πολύ σκληρό field 865 παιχτών, να ξεπεράσει κορυφαίους επαγγελματίες και να βγει δεύτερος, πίσω από τον Σουηδό νικητή του τουρνουά Ramsi Jelassi, ο οποίος κέρδισε 835.000 ευρώ.
ο Σωτήρης Κουτούπας δηλώνει πως μόλις πριν λίγες ημέρες έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τι έχει πετύχει, το μεγάλο έπαθλο που κέρδισε και το τι σημαίνει η επιτυχία του για την ανάδειξη της Ελλάδας στο αθλητικό, αγωνιστικό πόκερ, που στη χώρα μας αναπτύσσεται με μικρά, αλλά σταθερά βήματα.

Αναπολώντας το ταξίδι στη Πράγα, τονίζει πως οι πρώτες ημέρες του τουρνουά (από τις συνολικά 5) ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. «Δεν μου έβγαινε σχεδόν τίποτα, αλλά είχα ακόμη μάρκες και όσο είσαι μέσα σε ένα τουρνουά ελπίζεις. Πήγα βήμα-βήμα και προσπαθούσα να έχω μάρκες όταν κλείνει η μέρα», υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως την πρώτη ημέρα αντιμετώπισε ιδιαίτερα επιθετικούς παίκτες, αλλά τις επόμενες μπόρεσε να δώσει αυτός ρυθμό στο τραπέζι.

Ο Σωτήρης ξεκίνησε να παίζει πόκερ το 2002, από μία διαφήμιση που είδε σε μια ιστοσελίδα όπου έπαιζε στοίχημα. «Μέχρι 2006-2007 δεν έκανα τίποτα το ιδιαίτερο και μόνο κατέθετα χρήματα στον λογαριασμό μου. Εκείνη την περίοδο το πήρα προσωπικά και άρχισα να το ψάχνω λίγο παραπάνω. Διάβασα μερικά βιβλία, είδα ότι υπάρχουν άνθρωποι που κερδίζουν από αυτό το παιχνίδι και έλεγα γιατί να το κάνουν οι άλλοι και όχι εγώ», τονίζει.

Η πρώτη σημαντική του επιτυχία ήρθε το 2009 όταν κέρδισε περίπου 20.000 δολάρια σε ένα τουρνουά στο ίντερνετ (109$ NLH Rebuy στην Pokerstars) και ουσιαστικά έφτιαξε το bankroll του. Από τότε άρχισε να κερδίζει ανάλογα ποσά, ενώ τα συνολικά του κέρδη μέχρι σήμερα από το online πόκερ ανέρχονται σε περίπου 70.000 δολάρια. Όπως μας είπε, παίζει περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα και αποκλειστικά τουρνουά πολλών τραπεζιών (multi table tournaments).

Στην τελευταία παρτίδα του τουρνουά της Πράγας, πήγε all-in με 10-9 κούπες, απέναντι στο A-J του αντιπάλου, μια κίνηση ιδιαίτερα τραβηγμένη, πόσω μάλιστα σε head-up (σσ παιχνίδι ένας προς ένας) σε ένα μεγάλο τουρνουά. «Είχα μεγάλη διαφορά με τον αντίπαλο, αυτός είχε 18 εκατ. μάρκες και εγώ 7 εκατ. Επειδή είχε πλεονέκτημα post flop βρήκα εκείνο το σημείο και είπα να ρισκάρω. Με 41% έβαλα όλες μου τις μάρκες, δεν ήταν και άσχημο ποσοστό. Ήταν τραβηγμένη κίνηση, αλλά ήμουν κουρασμένος μετά από 16 ώρες παιχνιδιού και έκρινα πως ήταν σωστή», εξηγεί. Για την ιστορία ο Σουηδός κέρδισε με ένα ζευγάρι άσσους.

Ποια είναι τα σχέδια του μετά τη μεγάλη αυτή επιτυχία; Θέλει να ταξιδέψει, τόσο για αναψυχή όσο και για πόκερ, ενώ το ποσό που κέρδισε -εκτός από 50.000 ευρώ που θα κρατήσει για μελλοντικά παιχνίδια πόκερ- θα το διαθέσει κατά κύριο λόγο για να στηρίξει την οικογενειακή επιχείρηση, μία κάβα ποτών στα Νέα Βρασνά. Ο Σωτήρης αποκλείει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί επαγγελματικά με το πόκερ.

«Όταν είσαι υποχρεωμένος να κερδίσεις για να μπορέσεις να επιβιώσεις, το παιχνίδι γίνεται πολύ πιο δύσκολο, ενώ αν παίζεις χωρίς άγχος μπορούν να έρθουν περισσότερες επιτυχίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το επόμενο τουρνουά που θέλει να παίξει είναι το European Poker Tour London, που πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 16 Μαρτίου 2013, ενώ σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συμμετοχή του στο προσεχές παγκόσμιο Τουρνουά πόκερ (World Series of Poker), που ξεκινάει τον Μάιο του 2013 δηλώνει πως σκέφτεται να πάει, εάν το επιτρέπει ο φόρτος εργασίας του.

Όπως μας είπε, ελπίζει η επιτυχία του να αποτελέσει το έναυσμα ώστε να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος σοβαρά με το πόκερ και να αναπτυχθεί το παιχνίδι στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ