Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Δίνουν μισθό 6.000 σε Έλληνες για 37,5 ώρες τη βδομάδα, αρκεί να είναι....

Αναζητούν Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές για να εργαστούν σε νοσοκομεία της Φινλανδίας.
Για τις 18.000 διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα έχει ήδη δημοσιευτεί προκήρυξη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ/EURES, και μάλιστα στα Ελληνικά, εδώ και δύο εβδομάδες. Και, όμως, μόλις 2 γιατροί έχουν κάνει αίτηση για δουλειά!
Φαίνεται πως, παρά τις απολαβές που κυμαίνονται γύρω στις 6.000 ευρώ για 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα, τα
μαθήματα Φινλανδικών που προσφέρονται δωρεάν στην Αθήνα και τις ευκολίες μετακόμισης και εγκατάστασης στη Φινλανδία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην Ελλάδα της κρίσης προτιμούν… τον ήλιο και την οικογενειακή θαλπωρή από μία καριέρα σε δημόσιο νοσοκομείο σε άλλη χώρα της Ευρώπης…
«Ελληνες γιατροί και νοσηλευτές ζητούνται για την κάλυψη τουλάχιστον 18.000 διαθέσιμων θέσεων εργασίας μέχρι το έτος 2025. Οι Ελληνες γιατροί έχουν πολύ καλή φήμη στη Φινλανδία, όχι μόνο για τις καλές σπουδές τους, αλλά και για τον χαρακτήρα τους», εξηγεί στην εφημερίδα «Εθνος» η Κίρσι Μέλβολα-Γεωργακαράκου της BBi Communication, που έχει αναλάβει εκ μέρους της φινλανδικής κυβέρνησης τη διαχείριση των αιτήσεων από την Ελλάδα.
«Επειδή έζησα στην Αθήνα για πέντε χρόνια και εργαζόμουν σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, όταν βγάζαμε τέτοιου τύπου προκήρυξη στην Ελλάδα, μέσα σε μία μέρα είχαμε 1.000 αιτήσεις! Μου έχει κάνει εντύπωση που εδώ και δύο εβδομάδες μόλις δύο άτομα έχουν ενδιαφερθεί για μία τόσο καλή θέση εργασίας», λέει.
Η εξήγηση σίγουρα δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Μπορεί κάποιοι να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το σκεφτούν και άλλοι να προτιμούν τον ήλιο της Ελλάδας και να μην ενδιαφέρονται για νέα καριέρα στη Φινλανδία, παρόλο που η προκήρυξη αφορά μόνιμη θέση στο Δημόσιο με καλές απολαβές. «Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή η προκήρυξη», λέει δίνοντας μια πιθανή εξήγηση για την απουσία ενδιαφέροντος η Κ. Μέλβολα.
Οπως σημειώνεται στην προκήρυξη, η πλήρης απασχόληση στη Φινλανδία είναι 37,5 ώρες την εβδομάδα (χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα) ή 40 ώρες την εβδομάδα (με μεσημεριανό διάλειμμα). Ο μέσος βασικός μισθός για τους γιατρούς είναι 6.393€/μήνα. Οι συγκεκριμένοι μισθοί, βέβαια, προσαρμόζονται από την τοποθεσία και την ειδικότητά τους, όμως οι γιατροί δικαιούνται επιπρόσθετες αμοιβές κατά μέσο όρο 28% του βασικού μισθού τους.
Σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις για τους βασικούς μισθούς, οι μισθοί για νοσηλευτές είναι 1.935,44€/μήνα, αλλά ανεβαίνουν για επαγγελματία νοσοκόμο (2.236,42€) ή για προϊστάμενο (2.861,74€). Προβλέπονται πρόσθετες αμοιβές, κατά μέσον όρο 20%-30% πλέον του βασικού μισθού.
«Τα προγράμματα, για τα οποία συνεργαζόμαστε με το δίκτυο EURES, πραγματοποιούνται στη χώρα προέλευσης. Για παράδειγμα, για ομάδα γιατρών στην Ελλάδα πραγματοποιούμε την εκπαίδευση στην Αθήνα. Πριν από την έναρξη του προγράμματος, οι γιατροί θα γνωρίζουν ήδη πού θα έχουν δουλειά στη Φινλανδία – ακόμη και το νοσοκομείο και την πόλη όπου θα εργαστούν. Δίνουν συνέντευξη στους νέους εργοδότες πριν γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα κι έτσι γνωρίζουν για τις αμοιβές τους και τις συνθήκες εργασίας που θα έχουν. Φυσικά το πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους επιλεγέντες υποψηφίους», εξηγεί η Μαρίζα Κέρμαν, διευθύντρια της εταιρείας επικοινωνίας.
Το κόστος της εκπαίδευσης καλύπτεται από τον εργοδότη και προσφέρει στους επαγγελματίες την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαιτούμενη επάρκεια στη γλώσσα, αλλά και γνώσεις διαπολιτισμικής επικοινωνίας πριν από την έναρξη των εργασιών στη Φινλανδία. Στα προγράμματα παρέχεται επίσης δωρεάν υποστήριξη για την εύρεση κατοικίας, για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος του επαγγελματία υγείας στη Φινλανδία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη υποστήριξη για οικογενειακά θέματα (σχολεία για τα παιδιά) καθώς και διασύνδεση με τοπικά δίκτυα υποστήριξης.
Πηγή: ethnos.gr