Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

ΘΗΛΑΣΜΟΣ:Το στήθος της μαμάς για ένα μωρό είναι το πρώτο και ιδανικότερο αντικείμενο εισαγωγής του στην εξωτερική πραγματικότητα.

Θηλά-ΖΩ

Η Αντωνία Βαρμάζη για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού

Έχετε αναρωτηθεί και εσείς γιατί η λέξη θηλάζω ενέχει μέσα της την λέξη ζω ;…Ε..ναι λοιπόν την έχει γιατί θηλάζω σημαίνει ζω και ζω και το βρέφος που έφερα στην ζωή εγώ. Ο θηλασμός δεν είναι μια πρακτική πολιτική που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την επιβίωση του ανθρωπίνου γένους. Είναι μια συναισθηματική γέφυρα και μια ανηφορική οδός προς το θείο.Ο θηλασμός έχει παραδείσια προέλευση, γιατί και πρώτη μητέρα στον κόσμο που ήταν η Εύα σίγουρα θήλασε τα βρέφη της. Η μητέρα όλων μας η Παναγία η γαλακτοτροφούσα έθρεψε τον σωτήρα όλου του Κόσμου. Αμέτρητες γυναίκες θήλασαν τους πρωτεργάτες της ελληνικής επανάστασης στην μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας.
Θηλάζω σημαίνει θρέφω και αναθρέφω. Το γάλα είναι η
απαρχή της ανθρώπινης ζωής και επιβίωσης σε ένα κόσμο που δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Με το γάλα γίνεσαι κραταιός, ρωμαλέος, αγέρωχος για να ατενίσεις το μέλλον που προδιαγράφεται ελπιδοφόρο. . Το στήθος της μαμάς για ένα μωρό είναι το πρώτο και ιδανικότερο αντικείμενο εισαγωγής του στην εξωτερική πραγματικότητα.
Το βρέφος σχηματίζει τον κόσμο και τον εαυτό του μέσα από αυτό. Εδώ πρόκειται για την ψυχική και συναισθηματική ωρίμανση του καινούργιου ανθρώπου, όχι απλώς για την περιεκτικότητα σε προβατικά. Η φύση προέβλεψε το ανθρώπινο μικρό να παρηγορείται στο στήθος της μάνας του όταν χτυπήσει, όταν φοβηθεί, όταν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο και αρρωστήσει, ή και όταν βαριέται. Μητέρα και βρέφος φτιάχνουν μια δυάδα δεμένη, αρμονική, σε συνδιαλλαγή και συνεχή αλληλεπίδραση. Καλύπτει τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού κάθε στιγμή, προσφέρει ασφάλεια
Δεν είναι τυχαίο που κάτω από το στήθος βρίσκεται η κάρδια. Γιατί ο θηλασμός θρέφει το παιδί με αγάπη, το σπουδαιότερο συναίσθημα που υπάρχει στον κόσμο. Το βρέφος αισθάνεται θαλπωρή, ζέση, ασφάλεια και έναν δεσμό που αναπτύσσεται αμοιβαία προς όλες τις κατευθύνσεις. Προσπάθησα να απεικονίσω τον θηλασμό μέσα από την σχέση βρέφους και μητέρας. Σας τις αφιερώνω…