Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Da Capo και "χυλόπιτα" στη ΜIG




Η Marfin Bank, όπως λένε στην πλατεία, πρόσφερε αστρονομικό ποσό για να αγοράσει το στέκι – θεσμό του Κολωνακίου, το γνωστό και πολυαγαπημένο Da Capo.
Η τράπεζα πρόσφερε στους ιδιοκτήτες του ακινήτου που στεγάζεται το γνωστό café πολλά χρήματα «αέρα» προκειμένου τη θέση του να πάρει το νέο υποκατάστημά της στην περιοχή του Κολωνακίου. Κάποιος οικονομικός παράγοντας ο οποίος συχνάζει στην πλατεία έλεγε τις προάλλες χαριτολογώντας ότι «η κίνηση της Marfin να βρεί στέγη σε καφετέρια είναι έξυπνη. Θα πήγαινε κάποιος για καφέ και θα κατέληγε πελάτης της τράπεζας. Εκτός αν μέσα στο υποκατάστημα κερνούν και καφέ, οπότε η πελατεία θα παραμείνει σταθερή. Πάρε ένα δάνεια πιες και το Cappuccino σου».
Δεν έγινε τελικά το deal και η Marfin θα στεγαστεί στο έτερο γνωστό κολωνακιώτικο στέκι, πρώην Ciao.
Η απόφαση λοιπόν των ιδιοκτητών του ακινήτου να μην υποκύψουν στην ομολογουμένως δελεαστική πρόταση της Marfin Bank είναι κατά μία έννοια ηρωική και έτσι το Da Capo θα μείνει στη θέση του. Βέβαια και η απώλεια του Ciao «πονά» ήδη πολλούς από τους θαμώνες της πλατείας, ειδικά εκείνους που αντιπαθούν, όπως ο «διάολος το λιβάνι» το self service.
Κάποιος κακεντρεχής θα σκεφτόταν (για να πούμε την αλήθεια κι εμείς το σκεφτήκαμε): «φαντάσου πόσο κερδοφόρο είναι το μαγαζί γωνία, που φτύνει τη MIG και τα λεφτά της».
Ακόμη και έτσι υπάρχουν ισχυροί και σοβαροί λόγοι που το Da Capo, αν και δεν φτιάχνει φραπέ, πρέπει να παραμείνει στη θέση του. Διότι είναι κάτι σαν το κολωνάκι της πλατείας, από το οποίο πήρε η περιοχή το όνομά της
1ος λόγος: Στο Da Capo γίνονται στα όρθια συζητήσεις για τις πολιτικές και οικονομικές συζητήσεις, που όμοιες τους δεν γίνονται πουθενά. Εξ’ άλλου κατά το παρελθόν πολλές σοβαρές αποφάσεις πάρθηκαν εκεί.
2ος λόγος: Σε περίπτωση που το Da Capo έδινε τη θέση του σε υποκατάστημα τράπεζας (και σε περιόδους κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος) θα υποβαθμιζόταν η κολωνακιώτική πασαρέλα. Αλλά και η απώλεια του Ciao την υποβαθμίζει.
3ος λόγος: Γιατί η απώλεια του Da Capo θα δημιουργούσε ανισορροπία στα δεδομένα που προσδιορίζουν το «κέντρο των εξελίξεων». Η Βαλαωρίτου και η Βουκουρεστίου καραδοκούν, αλλά η Τσακάλωφ αντιστέκεται …
4ος λόγος: Διότι για το Da Capo έχει γραφτεί και βιβλίο, το μυθιστόρημα «Έγκλημα στο Da Capo» του δημοσιογράφου Γιώργου Λακόπουλου.
5ος λόγος: Διότι βρίσκεται στην αρχή της οδού Τσακάλωφ.
6ος λόγος: Γιατί οι παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων θα γίνονταν πιο φτωχές
7ος λόγος: Διότι η rock μπάντα Da Capo Band, δεν θα είχε πλέον σημείο αναφοράς, δεν θα είχε έμπνευση και ίσως δεν θα είχε λόγο ύπαρξης (καλά πλάκα κάνουμε)
8ος λόγος: Γιατί ακόμη και εκείνοι που δεν συχνάζουν στο Da Capo δεν θα μπορούσαν ξανά να εμφανιστούν ως αντικομφορμιστές στις παρέες του λέγοντάς τους «ναι ρε, εγώ δεν πάω στο Da Capo».
9ος λόγος: Διότι πολλοί celebrities, παράγοντες και παραγοντίσκοι θα αναζητούσαν νέο στέκι και εμείς θα τους ψάχναμε εδώ και εκεί
10ος λόγος: Γιατί όταν κλείνει ένα café και ανοίγει μία τράπεζα η οικονομική κρίση από λογιστική γίνεται πραγματική
11ος λόγος και κυριότερος: Διότι η στήλη «Kolonaki ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ» που όλοι αγαπήσατε θα γινόταν πιο φτωχή