Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ

Πίσω από κάθε πλανητάρχη υπάρχει ένας Έλληνας.
Οι δύο Μπους είχαν τον Αλεξ Σπάνος, ο Μπιλ Κλίντον είχε τον Τζορτζ Στεφανόπουλο, ο Τζίμι Κάρτερ είχε τον Αρθούρο Τσιόκα, ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε τον Τομ Πάπας.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει Το Βήμα, δεν έχει μόνον έναν, αλλά δύο Έλληνες ως τους πιο στενούς συνεργάτες του, τους οποίους δεν αποχωρίστηκε ούτε μία ημέρα κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών. Του φέρνουν άλλωστε γούρι, εκλέκτορες και νίκες, όπως πολλές φορές, γευματίζοντας μαζί τους σε εστιατόρια του Σικάγου, τους έχει εκμυστηρευθεί.
Ο ένας είναι ο Αλεξ Γιαννούλιας ή «Αλέξι» ή «AG», είναι μόλις 32 ετών, εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών στο Ιλινόι, κατάγεται από τα Καλάβρυτα (από τη μεριά του πατέρα του) και από την Κρήτη (από την πλευρά της μητέρας του) και είναι ανιψιός του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Εμμ. Σκουλάκη.
Μέχρι τώρα θεωρείτο «ο αυτοκόλλητος συνεργάτης» του προέδρου, αφού συνεχώς βρισκόταν κοντά του. Τόσο κοντά που όλοι πλέον στο Σικάγο τον φωνάζουν «Ο άσπρος Ομπάμα». Ο κ. Γιαννούλιας δεν είναι κάποιος πλούσιος ομογενής που προσφέρει χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία, όπως συνέβη με πολλούς ομογενείς που βρέθηκαν δίπλα σε πλανητάρχες. Ήταν ο βασικός επιτελής του προεκλογικού αγώνα του κ. Ομπάμα, λέγεται μάλιστα ότι θα είναι και ο επόμενος γερουσιαστής, ο διάδοχος δηλαδή του κ. Ομπάμα, στην Πολιτεία του Ιλινόι.

Ο άλλος είναι ο Έντι Ζεμενίδης, στενός συνεργάτης του κ. Γιαννούλια. Κατάγεται από το κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα χωριό Κόμι Κεπίρ της επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου και επιθυμεί να φέρει κάποια στιγμή τον πρόεδρο στην Κύπρο ή, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να προσκαλέσει τον πρόεδρο της Κύπρου Δ.Χριστόφια στην Ουάσιγκτον. Αν γίνει κάτι τέτοιο, σε συνεργασία με το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κύπρου, και μάλιστα κομμουνιστής, που θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου.
Μαζί με αυτούς, τους πιο στενούς σήμερα συνεργάτες του, ο κ. Ομπάμα είχε στο πλευρό του άλλους τέσσερις Κυπρίους για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας του: τους Κρις Κρίστοφερ από την (κατεχόμενη) Κερύνεια, Πανίκο Παπανικολάου με κατασκευαστικές επιχειρήσεις, Ν.Μουγιάρη με επιχειρήσεις καλλυντικών και Τάσο Ζαμπά από την (κατεχόμενη) Μόρφου. Και οι τέσσερις προσέφεραν απλόχερα την οικονομική υποστήριξή τους στον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Στις προχθεσινές εκλογές επανεξελέγησαν οι βουλευτές ελληνικής καταγωγής, καθώς και αρκετά μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, επανεξελέγη στο Μέριλαντ ο Τζον Σαρμπάνης, στη Φλόριδα ο Κώστας Μπιλιράκης, στη Νεβάδα η Σέλι Μπέρκλεϊ , στο Οχάιο ο Ζακ Σπέης, στη Μασαχουσέτη η Νίκη Τσόγκα, σύζυγος του αείμνηστου ομογενή γερουσιαστή Πολ Τσόγκα, ενώ στη Νεβάδα εξελέγη η Ντίνα Τάιτους .
Δυο άλλοι ομογενείς απέτυχαν να εκλεγούν στο Οχάιο. Πρόκειται για την Τζέιν Μιτακίδη και τον Τζιμ Τράκα.
Στη Νέα Υόρκη επανεξελέγη ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης.