ΕΥΘΑΛΙΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Κυρίες και κύριοι, αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες είναι έλλειψη πολιτισμού.
Ο καπιταλισμός σε παγκόσμιο επίπεδο αναδεικνύει τον πολιτισμό ως μυστικό οικονομικό όπλο. Οι τέχνες και οι δημιουργικές βιομηχανίες κινηματογράφου, τηλεόρασης, ακόμη και θεατρικά μονοπώλια κερδίζουν περισσότερα από τα διπλά μετρητά που παράγουν Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων και συμβάλλουν περισσότερο στην οικονομία από τη χημική βιομηχανία, τα ακίνητα, τα τρόφιμα και την επιχείρηση ποτών. Το Εθνικό Θέατρο, όπως και το Κρατικό Βορείου Ελλάδος, υποχρηματοδοτούνται με 8,3 και 7,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο να γίνονται κριτήρια για τη λειτουργία τους τα εισιτήρια και οι εισπράξεις σε βάρος του προοδευτικού ρεπερτορίου.
Στον αντίποδα των δημόσιων πολιτιστικών οργανισμών, η απλόχερη χρηματοδότηση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης με 15,4 εκατομμύρια, τη μεγαλύτερη από όλους τους δημόσιους οργανισμούς, παρόλο που είναι ιδιωτική. Για το Μέγαρο Μουσικής δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και κρίση. Στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών όμως χρωστάτε έναν χρόνο τώρα 90.000 και δηλώσατε ότι όταν σας έρθει θα δώσετε μόνο 70.000, έτσι, χωρίς καμία εξήγηση.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η σπουδαιότερη ελληνική συμφωνική ορχήστρα, παραμένει άστεγη, ενώ η μουσική της Ορχήστρας των Χρωμάτων, δημιούργημα του Μάνου Χατζηδάκη, έχουν να πληρωθούν πολλούς μήνες, όπως είναι σε οικονομικό αδιέξοδο και η ΚΟΕΜ που ίδρυσε ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ 1 . Λόγω, επαγγελματικής διαστροφής –φιλόλογος γαρ- μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ομιλία του κ. Νεράντζη. Περίμενα κάποιον από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να δώσει μια απάντηση σε έναν έξοχο δικανικό λόγο που ακούστηκε στην Αίθουσα αυτή. Ο αξιαγάπητος Πρόεδρος, εμβριθής μελετητής του αρχαιοελληνικού λόγου και της ελληνικής ιστορίας, έκανε την εξής τοποθέτηση και έβγαλε το εξής συμπέρασμα: Διαβάζοντας «τα Κερκυραϊκά» του Θουκυδίδη, είπε ότι οι Έλληνες του Πελοποννησιακού Πολέμου της τότε περιόδου, λόγω της ηθικής εξαχρείωσης που υπέστησαν από τον πόλεμο, έφτασαν στο σημείο, κατά τα γραφόμενα του Θουκυδίδη, να μεταλλάξουν τη σημασία των λέξεων. «Ο Ξενοφών αποθησαυρίζει ότι ο αρχηγός των Μήδων συνέστησε στον Κύρο, το Βασιλιά των Περσών ότι «το να εισπράττεις σήμερα χρήματα δεν παράγει πολύχρονο πλούτο».
Ωραία. Το να εισπράττεις σήμερα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους Ελλήνων πολιτών, παράγει μακροπρόθεσμα πλούτο; Δεν θα απαντήσω εγώ διότι θέλω να δω την απάντηση του αξιοτίμου Προέδρου επί αυτού του σημείου.