Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009


Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συναντήθηκε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:



Υπουργός: Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους, ότι προσήλθα εδώ με μεγάλο σεβασμό προς την Αρχιεπισκοπή. Άκουσα τον Αρχιεπίσκοπο με μεγάλη προσοχή. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω την σοβαρότητα που αισθάνομαι ότι ο ίδιος αποδίδει, όχι μόνο στην αποστολή του αλλά κυρίως στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Στο μέτρο που με αφορά, την σοβαρότητα αυτή, θα την χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο για να σφυρηλατήσουμε ακόμα καλύτερη σχέση μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας, αλλά κυρίως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ακούω τις απόψεις, θα σέβομαι τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, που αφορούν ζητήματα προς την πολιτεία τα οποία θα μελετούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, και ασφαλώς θα σέβομαι όλα όσα ανήκουν στην Εκκλησία.



Αρχιεπίσκοπος: Με μεγάλη χαρά δέχτηκα τον Υπουργό μας τον κ. Σπηλιωτόπουλο, δέχτηκα τις ευχές του. Και ανταπέδωσα τις δικές μου, μιλήσαμε για θέματα γενικότερα και ειδικότερα, κυρίως για θέματα που αγγίζουν το Υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία. Και από την συζήτηση μας βγήκε σαν συμπέρασμα αυτό που υπογράμμισε ο κ. Υπουργός ότι υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές, σεβασμού των ρόλων και του χώρου της Παιδείας και του χώρου της Εκκλησίας, και κυρίως υπάρχει διάθεση να συνεργαστούμε διότι αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει γενικότερα την πρόοδο του τόπου μας.