Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009




Μεταξύ Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και Βορείων Σποράδων στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Σύσκεψη με θέμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και Βορείων Σποράδων συγκλήθηκε χθες στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα συσκέψεων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των Νομαρχιών, Επιμελητηρίων και φορέων των περιοχών. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε σχετική έρευνα της εταιρίας ICAP, που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Επιμελητηρίου Πιερίας, σε συνεργασία με οκτώ παραλιακούς δήμους του νομού και συγκεκριμένα τους δήμους Κατερίνης, Αν. Ολύμπου, Δίου, Κορινού, Λιτοχώρου Μεθώνης, Παραλίας και Πύδνας.

Στη συνεδρίαση προέδρευε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Παρόντες, επίσης, ήταν ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, οι Αντινομάρχες Τουρισμού των Νομαρχιών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής Γιώργος Τσαμασλής και Διονύσης Αριστοτελίδης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο Α Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γεώργιος Γκιλής, ο Διοικητής της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος Παπαζαρίας και η Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης Μαριάννα Τσουλιά.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς συζήτησαν σχετικά με τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των περιοχών ευθύνης τους. Εξετάστηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ιπτάμενα δελφίνια, με σκοπό την τουριστική σύνδεση των τεσσάρων περιοχών για τη γρήγορη και ανταγωνιστική μετακίνηση τουριστών, ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, διατυπώθηκαν γενικότερα προτάσεις τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων περιοχών, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέλκυση τουριστών.

Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η από κοινού απόφαση των συμμετεχόντων να προχωρήσει η εταιρία ICAP σε οικονομοτεχνική πρόταση - μελέτη του εγχειρήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των τεσσάρων τουριστικών περιοχών (Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής, Β. Σποράδων), με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και χρήση ταχύπλοων σκαφών, και στη συνέχεια να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες. Πρόκειται για μια επέκταση της ήδη υπάρχουσας μελέτης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ψωμιάδης, τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη είναι συγκοινωνιακά αποκλεισμένη από παντού. Το θέμα είναι σοβαρό. Κατάντησε αρχαία τραγωδία ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε πουθενά».