Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Τσεχία: Προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ η επίλυση του Σκοπιανού

Την επίλυση του προβλήματος με το όνομα έθεσε ο Τσέχος πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ ως μία εκ των προϋποθέσεων προκειμένου τα Σκόπια να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του σε εφημερίδα της ΠΓΔΜ ο Μίρεκ Τοπολάνεκ, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε οκτώ προϋποθέσεις για τη γειτονική χώρα, ορισμένες από τις οποίες όμως δεν έχουν εκπληρωθεί.

«Κάποιες από αυτές, όμως, ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί. Μεταξύ των (σσ. ανεκπλήρωτων) προϋποθέσεων είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της Δικαιοσύνης, ο αγώνας κατά της διαφθοράς, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της χώρας, καθώς και η αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε πρόοδος, αλλά κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις παραμένουν ανεκπλήρωτες. Καθοριστικές θα είναι οι επικείμενες εκλογές του Μαρτίου στη χώρα, όπως και ο διάλογος με την Αντιπολίτευση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τοπολάνεκ, ωστόσο, εντόπισε μέρος αυτής της επιφυλακτικότητας της Ε.Ε. και στην κατάσταση εντός της Ένωσης, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του, «ο ενθουσιασμός σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε. έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ