Σάββατο 11 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 08.04.09

Η χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες με εγγύηση του δημοσίου μέσω ομολόγων, κρίνεται επείγουσα για την εξασφάλιση της ρευστότητάς τους. Το μέτρο αυτό θα συμβάλλει και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, η οποία πλήττεται από τις ελκυστικότερες τιμές των εκτός ευρωζώνης προορισμών και από την καθυστέρηση στην προβολή του ελληνικού τουρισμού.



Η μείωση του ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών κατά 3 μονάδες και η κατά 75% μείωση του σπατόσημου στα περιφερειακά αεροδρόμια θεωρούνται αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν την τιμολογιακή ισορροπία, η οποία έχει διαταραχθεί από τις ευνοϊκές για τους ανταγωνιστικούς προορισμούς εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ιδιαίτερα από την ανατίμηση του Ευρώ έναντι της στερλίνας, του ρουβλίου και των νομισμάτων των πρώην ανατολικών χωρών.



Η επιμονή σε αλόγιστες μειώσεις τιμών μεταφέρει σε λάθος επίπεδο τον ανταγωνισμό, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών, οδηγεί σε μείωση της απασχόλησης και θα επιβραδύνει την ανάκαμψη όταν κι όποτε αυτή έρθει. Αντίθετα, η ανάδειξη της ταυτότητας και των διαφοροποιών στοιχείων του ελληνικού τουρισμού μέσω στοχευμένης και έγκαιρης προβολής, η οποία όμως φέτος έχει καθυστερήσει πολύ, θα βοηθούσε στο περιορισμό των απωλειών και τη διατήρηση των μεριδίων αγοράς.



Η έστω και καθυστερημένη υλοποίηση μερικών από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Δεκέμβριο, έδωσαν τη δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις να προβούν σε σημαντικές εκπτώσεις, εξαντλώντας τις μέχρι σήμερα δυνατότητές τους. Περαιτέρω εκπτώσεις θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα, με συνέπεια να αναμένεται συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου. Η εξέλιξη αυτή διαγράφεται με βεβαιότητα, από τη στιγμή που το μέτρο της επιδότησης της εργασίας με τον τρόπο που προγραμματίζεται δεν πρόκειται να βελτιώσει ούτε την απασχόληση ούτε και να μειώσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Τον Απρίλιο και το Μάιο, όπου η ζήτηση φαίνεται πολύ χαμηλή, δεν αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι τουριστικές επιχειρήσεις και μάλιστα με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων όπως το 2008, απλά για να εισπράξουν την επιδότηση των 450 € κατά εποχικό εργαζόμενο. Η προσθήκη των μηνών Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου κρίνεται αναγκαία για να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή απασχόληση, αμοιβή εργασίας, κατανάλωση και ενεργοποίηση των μηχανισμών ανάκαμψης της οικονομίας.



Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης τύπου βρίσκεται στο www.sete.gr.