Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Σύγχρονο αντλιοστάσιο στις όχθες του Αλιάκμονα




Ολοκληρώνεται ένα μεγάλο αρδευτικό έργο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας στη Μεγάλη Γέφυρα Αιγινίου





Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 735.000 ευρώ αντλεί 4.000 κυβικά λίτρα ανά ώρα και αρδεύει μία έκταση 4.500 στρεμμάτων

Ένα από τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα στην Πιερία, το αρδευτικό δίκτυο και το αντλιοστάσιο στη Μεγάλη Γέφυρα Αιγινίου, ολοκληρώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, ένα έργο που θα εξυπηρετήσει τους αγρότες του κάμπου του Αιγινίου, μειώνοντας το κόστος της άρδευσης και βελτιώνοντας τις συνθήκες παραγωγής.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 735.000 ευρώ, που κατασκευάζεται στις όχθες του Αλιάκμονα, συνδέεται με ένα αρδευτικό δίκτυο 14.400 μέτρων και αρδεύει μία έκταση 4.500 στρεμμάτων, μια διαδικασία ως σήμερα γινόταν με ένα παλαιό αντλιοστάσιο το οποίο αντικαθίσταται με το νέο έργο. Στο έργο περιλαμβάνονται μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αντλίες νερού, σύγχρονοι ηλεκτρικοί πίνακες, γερανογέφυρα και θυροφράγματα, κτίριο ελέγχου, ενώ κατασκευάστηκε ο καταθλιπτικός αγωγός που συνδέθηκε με την υφιστάμενη τάφρο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευάστηκε αντλιοστάσιο διαστάσεων 4,60 μ. επί 3,60 μ. και ύψους 3 μ., μία διώρυγα μήκους 20 μ., πλάτους 5 μ. και βάθους 4,50 μ., τοποθετήθηκαν 4 υποβρύχιες αντλίες, 150 μ. χαλυβδοσωλήνες και έγιναν εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού. Στις εργασίες που απομένουν για να τεθεί σε λειτουργία το έργο περιλαμβάνεται η τελική διάνοιξη του προφράγματος με τον Αλιάκμονα.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, που επέβλεψε τις εργασίες του έργου, μαζί με τον Δήμαρχο Αιγινίου Βασίλη Κοντό, πρόκειται για το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Πιερία, που έχει τη δυνατότητα άντλησης 4.000 κυβικών λίτρων νερού ανά ώρα, νερό που διοχετεύεται στη συνέχεια στις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, το νέο αντλιοστάσιο θα καλύψει και τις ανάγκες των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στον αναδασμό του κάμπου του Αιγινίου, ενός μεγάλου έργου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να δώσουμε στον αγρότη μία καλύτερη ποιότητα ζωής, στηρίζοντας το εισόδημά του, μέσα στον ανταγωνισμό που υπάρχει και στα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες μας με την ΚΑΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης και πρόσθεσε ότι «η απάντηση μας είναι αυτή, έργα για την προστασία του αγρότη, την ενίσχυση του εισοδήματός του, έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αιγινίου αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας και του Δήμου Αιγινίου για την υλοποίηση έργων, ενώ σημείωσε ότι το αντλιοστάσιο θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες για μία έκταση 45.000 στρεμμάτων. Ο δήμαρχος είπε ότι το έργο ολοκληρώθηκε παρά τις τεχνικές δυσκολίες που υπήρξαν και το χαρακτήρισε μοναδικό στην Ελλάδα και ότι θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας στην περιοχή.

Επίσης, ο κ. Κοντός ανέφερε ότι με το νέο αντλιοστάσιο θα μειωθεί και το κόστος του προσωπικού που χρησιμοποιούσε ως σήμερα ο Δήμος Αιγινίου, καθώς θα λειτουργεί αυτόματα, ενώ τόνισε ότι οι δυνατότητες του έργου, καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες ολόκληρου του κάμπου του Αιγινίου.