Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ


Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος επικρατώντας με 15-14 στα πέναλτι της ΑΕΚ. Συγκλονιστική και η κανονική διάρκεια του αγώνα όπου οι δύο ομάδες έμειναν στο 3-3. Στην παράταση, όπου ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με εννέα παίκτες, οι δύο ομάδες σημείωσαν από ένα τέρμα και οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Εκεί χρειάστηκαν 34 εκτελέσεις από την «άσπρη βούλα» για να κριθεί ο νικητής δια χειρός και δια ποδός Νικοπολίδη, ο οποίος πρώτα απέκρουσε την εκτέλεση του Πελετιέρι και εν συνεχεία έδωσε το νταμπλ στον Ολυμπιακό.

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια έγινε ο αγώνας. Μάλιστα, ο πρώτος πολίτης της χώρας χαιρέτησε δια χειραψίας έναν - έναν τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.

Είναι η 4η φορά που σημειώθηκαν οκτώ γκολ σε τελικό Κυπέλλου (αριθμός ρεκόρ) και η 7η φορά που ο τελικός κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, με ρεκόρ εκτελέσεων (34) στην Ιστορία της διοργάνωσης.

Το ματς είχε συγκλονιστική εξέλιξη. Οι «κιτρινόμαυροι» προηγήθηκαν 2-0 με δύο γκολ του Μπλάνκο (4', 8'), οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν με τους Ντάρμπισαϊρ (47'), Ντουντού (69'), ο Σκόκο στο 90' έκανε το 3-2 και ο Ντάρμπισάιρ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφάρισε εκ νέου.

Στο 101' ο Γκαλέτι έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στην ομάδα του, όμως αποβλήθηκε στους πανηγυρισμούς με 2η κίτρινη κάρτα, ενώ στο 105' αποβλήθηκε και ο Α. Παπαδόπουλος, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να παίξει όλο το β' μέρος της παράτασης με εννιά παίκτες.

Στο 106' ο Σκόκο ισοφάρισε σε 4-4 και στα πέναλτι οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 15-14 χάρη στο πέναλτι του Νικοπολίδη, που νωρίτερα απέκρουσε το πέναλτι του Πελετιέρι.


ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ένδεκα ομάδες έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, με τον Ολυμπιακό να έχει στεφθεί τροπαιούχος τις περισσότερες φορές.

Αναλυτικά:

ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΠΑΙΑ

Ολυμπιακός 24

Παναθηναϊκός 16

ΑΕΚ 13

ΠΑΟΚ 4

Πανιώνιος 2

Λάρισα 2

Άρης 1

Ηρακλής 1

Εθνικός 1

ΟΦΗ 1

Καστοριά 1


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το 1962 διεκόπη ο τελικός και δεν επαναλήφθηκε με αποτέλεσμα να μην αναδειχθεί Κυπελλούχος.

Παράλληλα, ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει λάβει μέρος περισσότερες φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.