Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Την εξάπλωση του ιού HIV στην Ευρώπη χαρτογράφησε διεθνής ομάδα επιστημόνων υπό τον Έλληνα βιοφυσικό Δ.Παρασκευή, διαπιστώνοντας ότι οι τουρίστες και οι μετανάστες που μετακινούνται από χώρα σε χώρα φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη διάδοση. Στις «εξαγωγικές» χώρες ανήκει η Ελλάδα.

Ο χάρτης δείχνει συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σερβία και η Ισπανία είναι οι μεγάλες χώρες εξαγωγής του ιού στην Ευρώπη, καθώς πολλοί τουρίστες και μετανάστες που φεύγουν μολυσμένοι από αυτές τις χώρες, παίρνουν μαζί τους τον ιό και τον εξαπλώνουν σε άλλα κράτη.

Η μελέτη ανέλυσε δείγματα από 17 ευρωπαϊκές χώρες και παρακολούθησε την κίνηση του ιού στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στις εισαγωγικές χώρες ανήκουν κυρίως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.
Η Βρετανία είναι τόσο «εξαγωγικές» όσο και «εισαγωγέας» του θανατηφόρου ιού, όπως επίσης το Ισραήλ, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία, αναφέρει το BBC επικαλούμενο την έρευνα.

Η μελέτη διενεργήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων, υπό τον βιοφυσικό Δημήτριο Παρασκευή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Retrovirology.

Η μελέτη εστιάστηκε στον πιο κοινό τύπο του ιού που κυκλοφορεί στην Ευρώπη, τον HIV-1 υποτύπο Β. Οι ερευνητές μελέτησαν τη «μετανάστευση» του ιού δημιουργώντας ένα «οικογενειακό δέντρο» του, καταγράφοντας λεπτομερώς γενετικά χαρακτηριστικά που αποκαλύπτουν πώς ο ιός εξελίσσεται διαχρονικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, «δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, πιθανώς εξαπλώνουν τον ιό μέσω των τουριστών που μολύνονται στη διάρκεια των διακοπών τους». Για την περίπτωση της Σερβίας, είναι πιο πιθανό ότι ο ιός εξαπλώνεται από τους κατοίκους της που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες όντας φορείς του ιού.

Σύμφωνα με την μελέτη, ειδικότερα, ο ιός εκτιμάται ότι εξαπλώθηκε από την Ελλάδα σε επτά άλλες χώρες και από την Ισπανία σε πέντε.

Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι ο ιός μετακινείται με και από τους ταξιδιώτες, για το λόγο αυτό τα εθνικά προγράμματα υγείας των διαφόρων χωρών δεν πρέπει να στοχεύουν μόνο στον πληθυσμό της χώρας, αλλά και στους τουρίστες, επισκέπτες και μετανάστες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ