Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΣΤΗΝ 6η ΘΕΣΗ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ





















Περισσότεροι από 100 εκατ. άνθρωποι ψήφισαν για τα επτά νέα θαύματα του κόσμου, ενώ με το πέρας αυτής της ψηφοφορίας άρχισε μια άλλη, αυτή για την ανάδειξη των επτά σημαντικότερων φυσικών αξιοθέατων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο διαγωνισμός είναι στη δεύτερη φάση του (σ.σ. θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου 2009) και όσοι ενδιαφέρονται να ψηφίσουν καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 261 μνημείων της φύσης από 220 χώρες που χωρίζονται σε επτά κατηγορίες: 1.τοπία-σχηματισμοί από πάγο, 2. νησιά, 3.βουνά και ηφαίστεια, 4.σπηλιές-βράχοι-κοιλάδες, 5.δάση-εθνικά πάρκα-φυσικοί πόροι, 6.λίμνες-ποτάμια-καταρράκτες, 7.θαλασσινά τοπία.

Δώδεκα από τα 261 μνημεία φυσικής ομορφιάς συναντάμε σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου.

Πρόκειται για τον Όλυμπο (Ελλάδα-6η θέση μέχρι στιγμής στην κατηγορία βουνά-ηφαίστεια), το όρος Βλάσιτς (Vlasic-Βοσνία-24η θέση), τους βράχους του Μπελογκράντσικ (Βουλγαρία 3η θέση κατηγορία βουνά και ηφαίστεια), την Πόλη του Διαόλου (Σερβία-1η θέση στην ίδια κατηγορία), τη σπηλιά Βρέλο (ΠΓΔΜ-25η θέση), το φαράγγι του ποταμού Τάρα (Μαυροβούνιο-18η θέση), τους βράχους της Καππαδοκίας (Τουρκία-21η θέση), το εθνικό πάρκο Ρετεζάτ (Ρουμανία-32η θέση), τον ποταμός Δρίνο (Αλβανία-29η θέση), τη λίμνη Οχρίδα (Αλβανία-ΠΓΔΜ 8η θέση), το Δούναβη (Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία-3η θέση) και τις λίμνες Πλίτβιτσε (Κροατία-18η θέση).