Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
































ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
ΕΝΑ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ψηφίστηκε στις 18 Ιουνίου 2009 το νομοσχέδιο για την λειτουργική τακτοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, μετά τη διαδικασία διαβούλευσης της πρότασης για την επίλυση των εκκρεμοτήτων, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων τουριστικών φορέων το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν την τακτοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας (είτε γιατί αυτό δεν τους χορηγήθηκε εξ αρχής, είτε γιατί έληξαν και δεν ανανεώθηκαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, είτε γιατί το χορηγηθέν σήμα δεν καλύπτει το σύνολο της υφιστάμενης εγκατάστασης του καταλύματος, λόγω πολεοδομικών παραβιάσεων). Σύμφωνα με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Κ. Μαρκόπουλο, μετά την τακτοποίηση (εντός του προσεχούς εξαμήνου) των καταλυμάτων, οι τυχόν παράτυπες αλλαγές που θα επιχειρηθούν σ' αυτά, θα ελέγχονται δορυφορικά.
Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος, εξέφρασε την πεποίθησή του πως με την εφαρμογή του νομοσχεδίου «για τις ξενοδοχειακές μονάδες και για την ποιότητα του τουρισμού, γυρίζει μία καινούργια σελίδα - και μία καινούργια μορφή ηλεκτρονικής επιτήρησης με αεροφωτογράφηση, για την οποία ευελπιστούμε ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι στο παρελθόν». Όσον αφορά δε, το θέμα της πολεοδομικής αδειοδότησης των ξενοδοχείων, «αυτό σκοντάφτει σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις και στη συνταγματική νομιμότητα αλλά και στην ισονομία απέναντι σε άλλη αυθαίρετη δόμηση στην ίδια περιοχή για άλλους πολίτες. Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, το οποίο όμως δεν έρχεται και δεν μπορεί να ικανοποιήσει οπωσδήποτε τη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη χρονιά που ξέρετε πολύ καλά πόσο ανάγκη το έχουμε».
Θετικό χαρακτήρισαν το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του τουρισμού έδωσε σε διαβούλευση στους φορείς τη σχετική πρόταση για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που αντιμετωπίζουν σε λειτουργικό επίπεδο τα τουριστικά καταλύματα με ανακοίνωσή τους τόσο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) αφού όπως προκύπτει, η διευθέτηση του προβλήματος αυτού αποτελούσε πάγιο αίτημα του ξενοδοχειακού κόσμου προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες του τουρισμού μέσα στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και εξυγίανσης των επιχειρήσεων φιλοξενίας της χώρας μας.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης συμμετέχοντας τόσο στο διοικητικό συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όσο και στο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, έχει καταθέσει τα τελευταία χρόνια σειρά προτάσεων, με στόχο την άρση των προβλημάτων και την υγιή ανάπτυξη του κλάδου. Παράλληλα, μέσα από ένα σύνολο ενεργειών και πρωτοβουλιών, καταβάλλει προσπάθειες να οχυρώσει τις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όχι μόνο για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητάς τους, αλλά και για τη δημιουργία ενός σταθερού αναπτυξιακού πλαισίου λειτουργίας, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, διασφαλίζοντας για τους επισκέπτες της χώρας αφενός μεν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και υγιεινής, αφετέρου ολική ποιότητα υπηρεσιών ανάλογα με τις επιλογές και τις προσδοκίες τους.