Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

«Olympus Marathon»





























Από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου θα ξεκινήσουν στις 6.05 το πρωί της Κυριακής οι ορεινοί δρομείς του «Olympus Marathon» και, αφού σκαρφαλώσουν στις πλαγιές του βουνού των θεών, μέχρι το οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο 2.700 μέτρων, θα τερματίσουν τον αγώνα τους στο κεντρικό πάρκο του Λιτοχώρου.
Από σήμερα το απόγευμα θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι ξένοι και οι έλληνες αθλητές για να παραλάβουν, στο Λιτόχωρο, τους αριθμούς τους. Αύριο το Σάββατο στις 5.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, το Forum των αθλητών, ενώ στις 7.00 θα παρατεθεί δείπνο προς τιμή των αθλητών στον πεζόδρομο του Μουσείου του Δίου. Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τον παιδικό αγώνα Olympus Kids, στις 8.00 το απόγευμα στο Λιτόχωρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα των διοργανωτών, τα μονοπάτια που θα ακολουθήσουν οι αθλητές έχουν καθαριστεί, το νερό έχει μεταφερθεί στους σταθμούς της διαδρομής και όλα είναι έτοιμα για τον αγώνα. Αρκεί βέβαια να το επιτρέψει και ο καιρός, οι προβλέψεις για τον οποίο δεν φαίνεται να είναι και τόσο ευοίωνες.

Αυτό όμως αφορά τον αστάθμητο παράγοντα. Όσο αφορά τον ανθρώπινο, ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από την προετοιμασία.

«Ο Δήμος Δίου», είπε, «πιστός στις υποχρεώσεις του, υλοποίησε ό,τι υποσχέθηκε, προκειμένου να συνδράμει στην αρτιότερη διεξαγωγή των αγώνων. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους αθλητές όλου του κόσμου εδώ στο Δίον. Οι δημότες μας και ο λαός της Πιερίας είναι έτοιμος να καλοδεχτεί για άλλη μια χρονιά αυτό το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της περιοχής μας. Είμαι βέβαιος πως και η φετινή διοργάνωση θα στεφθεί από επιτυχία και ότι θα έχουμε μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, καθώς το πνεύμα της ελληνικής παράδοσης υπό τη σκιά του φιλόξενου Ολύμπου θα θριαμβεύσει».

Να επισημάνουμε πως φέτος υπάρχει μια μερική τροποποίηση της διαδρομής του αγώνα, η οποία θα εφαρμοστεί από φέτος και θα ισχύει στις μελλοντικές διοργανώσεις. Η τροποποίηση γίνεται σε δύο σημεία της διαδρομής και σε συνολικό μήκος 2,5 χιλιομέτρων, δεν επιφέρει αύξηση ή μείωση του συνολικού της μήκους, που παραμένει στα 43,8 χιλιόμετρα, αυξάνεται όμως κατά 30 μέτρα η θετική υψομετρική διαφορά, δηλαδή η ανάβαση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές με τις δύο τροποποιήσεις ενδυναμώνεται ο ορεινός χαρακτήρας του αγώνα (το ποσοστό ασφάλτου στο σύνολο της διαδρομής μειώνεται στο 13% ενώ αντίστοιχα αυξάνεται το ποσοστό μονοπατιών) εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια των αθλητών που θα κινηθούν για πολύ μικρότερη απόσταση ανάμεσα σε κυκλοφορία αυτοκινήτων, πλησιάζοντας προς τον τερματισμό τους.