Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Αναβιώνουν τα έθιμα του Πόντου στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

























Ο γαμπρός και η νύφη ντύνονται υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, με τις παραδοσιακές στολές. Για να ακολουθήσει το μυστήριο του γάμου που θα ολοκληρωθεί με ένα ζωντανό ποντιακό γλέντι.

Το στόλιγμαν (στολισμός) και το θίμιγμαν (το μυστήριο) είναι έθιμα του Πόντου που θα αναβιώσουν, το μεν πρώτο από την Ένωση Ποντίων Πολίχνης και το δεύτερο από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Τρικάλων. Η αναπαράσταση του ποντιακού γάμου θα είναι ένα μόνο από τα δώδεκα έθιμα που θα παρουσιαστούν στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, στην Κατερίνη.

Περισσότεροι από 350 νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 30 ετών, από όλη την Ελλάδα αναμένεται και φέτος να δώσουν το "παρών" και να συμμετάσχουν στην παρουσίαση των εθίμων. Ορμώμενοι από μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη, που συνοδεύεται από συσσωρευμένη ενέργεια ετών, οι σημερινοί νέοι ποντιακής καταγωγής αναζητούν όλο και περισσότερο την επαφή με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και τις ρίζες τους. Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., Θεόφιλο Κωτσίδη, που φέτος επιλέχθηκαν ως θέμα τα έθιμα του Πόντου.

"Ίσως πλέον, οι νέοι να έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα και τα μέσα να προσεγγίσουμε και να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την ιστορία μας", αναφέρει ο κ.Κωτσίδης, "παράλληλα, σχεδόν όλοι οι πόντιοι πρόσφυγες πρώτης γενιάς έχουν φύγει από κοντά μας και αυτό πιθανώς να επιτείνει την ανάγκη να μη σβήσουν τα ίχνη στη διαδοχή του χρόνου", συμπληρώνει.

Μεταξύ άλλων θα δοθούν ομιλίες για την ποντιακή λαογραφία και την παράδοση ενώ θα παρουσιαστούν τα Μωμοέρια, τα έθιμα του Πάσχα και των Χριστουγέννων, το έθιμο του Κλήδονα, τα Παρχάρια, ταινίες και θεατρικά μονόπρακτα που αφορούν στην ιστορία και τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η τελευταία μέρα θα αφιερωθεί σε συζητήσεις για τις δράσεις της Νεολαίας.