Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ 6Η ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΟΡΥΦΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Την 6η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο και μια από τις 14 στον κόσμο με υψόμετρο πάνω από 8.000μ. κατέκτησε πρόσφατα ο ορειβάτης Στέφανος Βουτσελάς, μέλος του Συλλόγου Ορειβασίας Χιονοδρομίας Τρικάλων. Πρόκειται για την κορυφή των Ιμαλαΐων Cho Oyu (8201μ.).

Η διεθνής αποστολή (με συνολικά 13 μέλη) είχε αρχηγό το γνωστό Αμερικανό αρχηγό ορειβατικών αποστολών Daniel Mazur. Η ομάδα συναντήθηκε στο Κατμαντού του Νεπάλ και στη συνέχεια ταξίδεψε οδικώς στο Θιβέτ - Κίνα, όπου και έγινε η αναρρίχηση. Χρειάστηκε περίπου ένας μήνας επιχειρήσεων αναρρίχησης και εγκλιματισμού στο μεγάλο υψόμετρο πριν από την τελική προσέγγιση της κορυφής.

Η τελική φάση της αναρρίχησης για την κορυφή του Cho Oyu ξεκίνησε τελικά από την κατασκήνωση Νο2 (camp2) και υψόμετρο 7.200μ. Λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών και προκειμένου να εκμεταλλευτούν μια μικρή, πρόσκαιρη, βελτίωση του καιρού, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι ορειβάτες κατευθείαν από την κατασκήνωση Νο2 στα 7.200μ. και όχι από την κατασκήνωση Νο3 στα 7.600μ., για να προλάβουν τον καιρό.

Έπειτα από μια μικρή στάση στην κατασκήνωση Νο3 (camp3), σε υψόμετρο 7.600μ., για έλεγχο του εξοπλισμού και της κατάστασης των ορειβατών, η πορεία συνεχίστηκε προς την κορυφή.

Κατά τη διάρκεια της ανάβασης χρειάστηκε να στηθούν σχοινιά στα δύσκολα σημεία προκειμένου να μπορέσουν οι ορειβάτες να επιστρέψουν, σε περίπτωση μειωμένης ορατότητας από την επερχομένη καταιγίδα ή σε περίπτωση που μέρος της κατάβασης χρειαζόταν να συνεχιστεί για δεύτερη νύχτα, λόγω αργοπορίας εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Συνήθως, τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κατάβασης, όταν οι ορειβάτες είναι εξουθενωμένοι από την υπερπροσπάθεια να κατακτήσουν την κορυφή και λόγω της πολύωρης έκθεσης σε συνθήκες ελάχιστου οξυγόνου.

Λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών μονό δύο από τα μέλη, ο Στέφανος Βουτσελάς και ο αρχηγός της αποστολής, κατάφεραν τελικά να φτάσουν στην κορυφή.

Η κατάβαση έγινε κάτω από πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, με χιονόπτωση και ανέμους να ξεπερνούν τα 100 χλμ./ώρα, αλλά τελικά στέφθηκε με επιτυχία.