Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Χαιρετισμός Νομάρχη Πιερίας στην εκδήλωση τιμής στον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή































Εξοχότατε, Κύριε Πρόεδρε



Ως Νομάρχης Πιερίας και εκ μέρους όλων των Πιεριέων που έχω την τιμή να τους εκπροσωπώ, σας καλωσορίζω στην Πιερία μας, εδώ στο αρχαίο Δίον, στη γη των θεών, στους πρόποδες του Ολύμπου. Σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική ειδική εκδήλωση, που τιμούμε τον Καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, έναν πραγματικά άξιο τιμής Έλληνα, επιστήμονα και αληθινό συμπατριώτη μας.



Ως Έλληνας θα μπορούσα να πω ότι τιμούμε τον Καθηγητή για την ανεκτίμητη προσφορά του στην επιστήμη και στην πατρίδα. Με ορόσημα τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και μια σειρά από δημόσια αξιώματα από τα οποία πέρασε ο Δημήτρης Παντερμαλής τόλμησε, καινοτόμησε και διακρίθηκε.
Ως Νομάρχης Πιερίας θα μπορούσα επίσης να πω ότι τιμούμε τον Καθηγητή, διότι μετουσίωσε σε πράξη εδώ και χρόνια το όραμά μας για την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου, για τη συμμετοχή στα κοινά πράγματα. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι μέσα από το έργο του, μέσα από την ανασκαφή δεν άλλαξε η ποιότητα ζωής, η αισθητική, ο σεβασμός μας στο περιβάλλον, αλλά και η ενεργός συμμετοχή των εντοπίων στο μεγάλο ανασκαφικό έργο.



Τέλος, ως Δημότης Δίου, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσα στο διπλανό χωριό, στην Καρίτσα, έχω να πω ότι ο Δημήτρης Παντερμαλής είναι εδώ και χρόνια συντοπίτης μας και συνδημότης μας.



Θυμάμαι πολύ καλά τον αρχαιολογικό χώρο πριν το 1970, όταν ο δάσκαλος του κ. Παντερμαλή, ο Γιώργος Μπακαλάκης είχε ξεκινήσει τις ανασκαφές. Τότε, που είχαν αναδειχθεί μόνο τα τείχη και ένα μέρος του Ρωμαϊκού Θεάτρου. Και αντικρύζω τη σημερινή πραγματικότητα, ένα αρχαιολογικό πάρκο, με πλήθος σημαντικότατων ευρημάτων, με τις θέρμες, το μικρό ωδείο, την Έπαυλη του Διονύσου, το Ιερό του Διός, της Ίσιδος, με την πρωτοποριακά Αρχαιοθήκη, που επιτρέπει στο κοινό να βλέπει αρχαιολογικά ευρήματα όπως ήλθαν στο φως.



Κύριε καθηγητά

Θα κλείσω λέγοντας αυτό που επιλέξαμε να αναγράφει η τιμητική πλακέτα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας προς εσάς.

«Οι άνθρωποι κτίζουν τον πολιτισμό και εσείς είστε ένας από αυτούς».

Γιώργος Παπαστεργίου
Νομάρχης Πιερίας
Δίον, 11 Ιουλίου 2009