Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ "Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ"

Η τέχνη, λένε, είναι πάντα μπροστά από την εποχή της. Απόδειξη η «Όπερα της πεντάρας», που γράφτηκε το 1928, αλλά, όπως είπε χθες η δημοφιλής ηθοποιός Ρένια Λουϊζίδου, «αν δεν το ξέρει κανείς αυτό, θα νομίζει ότι γράφτηκε χθες, ως πολιτική επιθεώρηση, για να σατιρίσει το σήμερα».
Η συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου οι πρωταγωνιστές της παράστασης, που θα δούμε σήμερα το βράδυ στο αρχαίο θέατρο του Δίου, ήταν άκρως πολιτικοποιημένη, με την καλή έννοια. Και γι’ αυτό έφταιγε ο Μπέρτολντ Μπρέχτ, ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, δοκιμιογράφος και στρατευμένος διανοούμενος γερμανός, που πίστευε πως η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη, μας σα φακός να μεγεθύνει τα πράγματα γύρω της.

Ο φακός της δικής του τέχνης μεγέθυνε τόσο το μέλλοντα χρόνο, που έφτασε να ιστορεί την μετά οκτώ δεκαετίες επικαιρότητα των ημερών μας. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, που να εκπλήσσει ακόμη και τους «υποψιασμένους» περί της τέχνης και της διορατικότητάς της ηθοποιούς, όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Ρένια Λουϊζίδου και ο νεώτερος Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Η πρώτη είδε στους ήρωες του έργου τον περιβόητο Παλαιοκώστα και τις αποδράσεις του, την πρόσφατα διάσημη συμμορία των «16», τους χρηματιζόμενους δεσμοφύλακες, και όλες τις περί διαπλοκής και διαφθοράς λεπτομερείς περιγραφές των ημερών μας.

Η δεύτερη είδε μια «οφθαλμοφανέσταστη αντιστοιχία» και «σατανικές συμπτώσεις» με την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα όπως τη ζούμε σήμερα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τις τελευταίες μέρες «κούμπωσαν» στο κείμενο και στους ήρωες του έργου του Μπρέχτ κι άλλες εξελίξεις της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι άραγε καλό αυτό, ή κακό; Μάλλον το δεύτερο, γιατί τέτοιου είδους «δικαίωση» σίγουρα δεν τη θέλει η τέχνη.

«Ο Μπέχτ», είπε η κυρία Λουϊζίδου, «ήθελε να βάλει τον κόσμο να σκεφτεί. Και η παράσταση θέτει στην ουσία ένα κρίσιμο, προς σκέψη των θεατών, ερώτημα: τι είναι αυτό που έχει κάνει, τα 90 αυτά χρόνια, τον άνθρωπο να μην αλλάξει καθόλου, μα καθόλου και τι κάνει πράγματα που ειπώθηκαν και γράφτηκαν το 1928 να ισχύουν ακόμη και σήμερα, ακόμη πιο έντονα κι ακόμη ενδεχομένως πιο τραγικά, αφού δείχνουν ότι δε μάθαμε τίποτε από την ιστορία;».

«Το έργο δυστυχώς παραμένει τόσο επίκαιρο, παρ’ όλους τους κύκλους της ιστορίας», σιγοντάρισε η κυρία Καραμπέτη. «Μιλά για συμμορίες γκάγκστερ που στο τέλος αποδεικνύεται ότι είναι μικροτεχνίτες σε σχέση με τις μεγάλες συμμορίες των χρηματιστών, των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, όλων αυτών που λυμαίνονται τον κόπο μας και μας ληστεύουν».

Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαν να είναι άκρως καταθλιπτικά, ωστόσο, μην ανησυχείτε, η «Όπερα της πεντάρας», δεν είναι κανένα παιδαγωγικό έργο, αλλά μια σάτιρα, μια ανατρεπτική σάτιρα (κυρίες και κύριοι σκεφτείτε, τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας, μπροστά στην ίδρυσή της!, λέει ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο αρχιγκάγκστερ Μακήθ), με βιτριολικό και συνάμα λυτρωτικό χιούμορ, αφού, ως ασφαλιστική δικλείδα, ο άνθρωπος έχει μάθει να ξορκίζει το κακό μέσα από το γέλιο. Είναι ένα μιούζικαλ, με την εκπληκτική, απέθαντη μουσική και τα τραγούδια του Κούρτ Βάιλ, που ερμηνεύουν «live» και χορεύουν επί σκηνής οι ηθοποιοί του θιάσου.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Μπρέχτ είναι δύσκολος και δυσνόητος συγγραφέας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας λαϊκός συγγραφέας, ένα μεγάλος διανοούμενος, που έγραψε όμως για το ευρύ κοινό», είπε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, που είδε, στις μέχρι τώρα παραστάσεις του έργου, να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, «κυρίως πολύ νέων ανθρώπων που παρακολουθούν με ευλάβεια».

Μια τέτοια ανταπόκριση, από το κοινό της Πιερίας, περιμένουν οι συντελεστές της παράστασης και σήμερα Τετάρτη, στις 9.30 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο του Δίου, σ’ αυτήν τη δεύτερη εκδήλωση του 38ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Να είστε εκεί.


Η ταυτότητα της παράστασης

Απόδοση-σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Μουσική διδασκαλία: Θοδωρής Οικονόμου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Ρένια Λουϊζίδου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μάνος Βακούσης, Νάντια Κοντογεώργη, Ηλίας Κουνέλας, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Θοδωρής Ευστρατιάδης, Έλενα Γεροδήμου, Δημήτρης Βογιατζής, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Άντεια Ολυμπίου, ΑντώνηςΔημητροκάλης, Μάρα Βλαχάκη, Χάρης Παντελιδάκης, Άννα Αθανασιάδη.

ΕΠΙΣΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 92.2 Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ COFFEE PASTE ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ...