Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 180 χρόνια από τη θέσπιση (1829) και τα 120 χρόνια από την επίσημη εγκαινίασή του (1889), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2009, περιοδική έκθεση με θέμα τη γυναίκα στην αρχαιότητα.


Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται από κοινού και σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και βάσει του προγραμματισμού παρουσιάστηκε ήδη (Δεκ. 2008 - Μάιος 2009) στο Onassis Cultural Center, στη Νέα Υόρκη (με τίτλο Worshipping women. Ritual and Reality in Classical Athens).

Η έκθεση μέσα από 172 αντικείμενα, αγγεία, γλυπτά και χάλκινα παρουσιάζει τη συμμετοχή των γυναικών στη λατρεία, σε τελετουργίες, καθώς και εορταστικά δρώμενα στην Αττική κατά την Κλασική Εποχή. Στην έκθεση στη Νέα Υόρκη παρουσιάστηκαν 155 αρχαία έργα. Τα επιπλέον αντικείμενα που πλαισιώνουν τις ενότητες αυτής της έκθεσης, είναι έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αμετακίνητων αρχαίων του Μουσείου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες:

-«Θεές», είναι αφιερωμένη στη λατρεία γυναικείων θεοτήτων και συγκεκριμένα της Αθηνάς, της Αφροδίτης, της Αρτεμης, της Δήμητρας και της Κόρης.

-«Ιέρειες», παρουσιάζει μυθικές Ιέρειες, όπως τη Θεανώ και την Ιφιγένεια, μέσα από αγγεία από το Βατικανό, τη Φερράρα και το Βρετανικό Μουσείο κ.ά.

-«Οι γυναίκες στη λατρεία» και παρουσιάζει τις γυναίκες να συμμετέχουν σε λατρευτικά δρώμενα ως κανηφόροι, σπένδουσες ή συμμετέχουσες σε θυσία.

-«Γιορτές», παρουσιάζει μέσα από μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία ελληνικών και ξένων Μουσείων, τη συμμετοχή των γυναικών σε μεγάλες γιορτές, όπως τα Παναθήναια ή σε αμιγώς γυναικείες γιορτές, όπως στα Αδώνια και στα Θεσμοφόρια, αλλά και σε γιορτές προς τιμή του Διονύσου κ.λπ.

-«Κύκλος της Ζωής» των γυναικών, όπως η γέννηση και η παιδική ηλικία, ο γάμος και οι τελετουργίες του και τέλος, ο θάνατος, μέσα από αγγεία με θρηνωδούς και επίσκεψη στον τάφο