Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ..ΝΕΟΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Συνάντηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου με το νομάρχη Πιερίας Γ.Παπαστεργίου για το θέμα του κόμβου πρόσβασης στο νέο νοσοκομείο Κατερίνης



Συνάντηση με τον νομάρχη Πιερίας Γ. Παπαστεργίου είχε ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος, με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργείται με την κατασκευή κόμβου πρόσβασης στο νέο νοσοκομείο της Κατερίνης. Ενός έργου απαραίτητου για την εύρυθμη λειτουργία του νέου νοσοκομείου και την ασφαλή πρόσβαση σε αυτό, που όμως δεν προβλέφθηκε στην αρχική σύμβαση της ΔΕΠΑΝΟΜ με τον ανάδοχο του έργου.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία και την ενημέρωση που παρείχε ο κ. Παπαστεργίου στον κ. Κουκοδήμο, η Ν.Α. είναι σε θέση να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, πλην όμως, απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ που έως σήμερα και παρά τις συνεχείς οχλήσεις δεν έχει εγκρίνει η ΔΕΠΑΝΟΜ.

Σε επιστολή προς τη ΔΕΠΑΝΟΜ ο κ. Παπαστεργίου από τις 2 Φεβρουαρίου 2009 σημείωνε πως για την ασφαλή και λειτουργική πρόσβαση στο νοσοκομείο απαιτείται η κατασκευή του κόμβου και ζητούσε την οικονομική κάλυψη του κόστους κατασκευής.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ απάντησε στη συγκεκριμένη επιστολή στις 17 Ιουνίου 2009 σημειώνοντας πως ο ανάδοχος του έργου, υποχρεούται σύμφωνα με τη σύμβαση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες εργασίες που αφορούν τις συνδέσεις με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας εντός των ορίων του οικοπέδου, ενώ για την παρακολούθηση των παράλληλων έργων σύνδεσης έχει συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος της ΔΕΠΑΝΟΜ. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑΝΟΜ, σύμφωνα με το έγγραφο, επανειλλημένα έχει θέσει στην Επιτροπή το θέμα της κατασκευής του κόμβου πρόσβασης, η οποία δεν αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου και της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως τον Αύγουστο του 2008 η διοίκηση του νοσοκομείου με έγγραφό της στη Ν.Α. Πιερίας ανέφερε πως συντάχθηκε από την ΤΥΔΚ Πιερίας μετά από παράκληση του νοσοκομείου, σχετική πρόταση για την κατασκευή του κόμβου εισόδου σημειώνοντας πως «ο συγκεκριμένος δρόμος είναι αποκλειστικής ευθύνης της Ν.Α. Πιερίας», και ζητούσε από τη Ν.Α. να προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε τον κ. Κουκοδήμο, πως η υποχρέωση κατασκευής ενός κόμβου βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αφορά το χρήστη του έργου, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το νοσοκομείο Κατερίνης. Τόνισε πως ακόμη κι αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησης, λόγω ακριβώς του ότι δεν πρόκειται για έργο της Ν.Α. θα υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας στις πληρωμές.

Επιπλέον, τόνισε πως δεν υπάρχουν μελέτες για τον κόμβο πρόσβασης, παρά μόνο μια πρόταση από τη διοίκηση του νοσοκομείου που υποβλήθηκε σε «σκαρίφημα» η οποία δεν εξασφαλίζει ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού. Αντιθέτως, όπως είπε, η υλοποίησή της θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα και θα προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με τους μηχανικούς της Ν.Α. Πιερίας.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως πρόθεση της Ν.Α. Πιερίας είναι να συμβάλλει στο έργο αλλά αδυνατεί να αντιληφθεί την αδυναμία της πολιτείας και του κράτους να μην προβλέψει και να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο 500.000 ευρώ για τον απλό κόμβο, απαραίτητο για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου, όταν διέθεσε εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του.

Ο κ. Κουκοδήμος διαβεβαίωσε το νομάρχη πως θα πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών, τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και με τη ΔΕΠΑΝΟΜ προκειμένου να πετύχει την επίσπευση των διαδικασιών και την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε μιας και οι εργασίες στο νέο νοσοκομείο φτάνουν στο τέλος.

Τόνισε τέλος πως θα επιμείνει για την άμεση αντιμετώπιση ενός ακόμη προβλήματος που ήρθε τώρα να προστεθεί στα πλείστα προβλήματα της κατασκευής και ολοκλήρωσης του Νέου Νοσοκομείου Κατερίνης.
Το νοσοκομείο Κατερίνης ολοκληρώνεται, δήλωσε ο κ. Κουκοδήμος και συμπλήρωσε: “ Είναι ένα έργο που ταλαιπώρησε πραγματικά όλην την Πιερία επί σειρά ετών. Δεν θα επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση χρόνου”.