Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας"



































Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής που συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι κατ' εντολήν του πρωθυπουργού θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας, δηλαδή όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι, ακόμα και εκείνοι που παρανόμως βρίσκονται στην Ελλάδα.

Οι δαπάνες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το κράτος, ο δε αριθμός των δόσεων θα είναι περί τα 24 εκατομμύρια.

Ανέφερε ότι θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτούν το εμβόλιο και τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει όταν υπάρξει τυπικά έγκριση από την Ευρώπη.

Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός δια νόμου και θα γίνεται αφού πρώτα θα έχει συμπληρωθεί σχετική αίτηση, ενώ ο πληθυσμός θα εμβολιαστεί με κάποια ιεράρχηση, με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να έχει προτεραιότητα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έδωσε στον πρωθυπουργό και στα μέλη της Επιτροπής το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόβλημα, η χώρα μας κινήθηκε άμεσα.

Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα, σύμφωνα δε με το ακραίο σενάριο μπορεί να νοσήσει παγκοσμίως το 30% ή το 40% του πληθυσμού, προσθ'ετωντας πως "η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι εξαιρετικά χαμηλή" και για αυτό "δεν υπάρχει λόγος πανικού ή ανησυχίας. Δεν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας".

"Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας. Μέλημα μας η διάφανη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποκρύψουμε στοιχεία" πρόσθεσε ο υπουργός και στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου το οποίο θα επικαιροποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος η άμεση ενημέρωση είναι ο πρώτος άξονας δράσης και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ξεκινάει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού.

"Η καλλιέργεια πανικού κι η ανεύθυνη πολιτικολογία που παρατηρήθηκε πριν από λίγο καιρό γύρω από τη νέα γρίπη, υπονομεύουν την υγειονομική ασφάλεια της χώρας και την παραγωγική διαδικασία του τόπου", τόνισε.

Ο δεύτερος άξονας αφορά το συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Σχετικά με το ζήτημα των σχολείων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας βρισκεται σε στενή συνεργασία με τον Υπουργείο Παιδείας και η κατάσταση θα αξιολογηθεί και θα κριθεί με βάση την εξέλιξη του προβλήματος, ενώ ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ειδικό πρόγραμμα για αναπλήρωση ωρών και εξ αποστάσεως μάθηση εάν χρειαστεί.

Ο τρίτος άξονας είναι η προμήθεια του αναγκαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτεί το εμβόλιο, επαναδιαβεβαίωσε ο υπουργός, σημειώνοντας όπως ότι το εμβόλιο δεν θα χρησιμοποιηθεί πριν από την επίσημη ευρωπαϊκή και διεθνή έγκριση χρήσης του.

Επίσης ανέφερε ότι χώρα έχει παραγγείλει επιπλέον αντιικά φάρμακα και υλικό.

Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει την καλή προετοιμασία και ενίσχυση του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση κατά 100 των κλινών εντατικής θεραπείας. Επίσης δημιουργείται δίκτυο ιδιωτικών γιατρών και φαρμακοποιών που συστρατεύονται στον εθνικό στόχο.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στη χώρα μας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς υπό καθεστώς θεραπείας είναι 15 σε όλη την Ελλάδα ενώ έχουμε και τέσσερα σοβαρά περιστατικά και τόνισε πως το 95% των συνολικών κρουσμάτων έχει ιαθεί.

"Η κυβέρνηση κι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση επί 24ώρου βάσεως", υπογράμμισε.

"Η πολιτεία οφείλει να έχει σχέδιο ακόμη και για το χειρότερο σενάριο και αυτό κάνει Η κυβέρνηση επαγρυπνεί. Η ζωή στην κοινωνία συνεχίζεται κανονικά" τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Σε άλλο δε σημείο της ενημέρωσής του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως έστω και τώρα είναι θετικό που η αξιωματική αντιπολίτευση ενεργοποιήθηκε σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και τόνισε ότι "εμείς δεν θα παρασυρθούμε από αυτή την αντιπαράθεση", ενώ πρόσθεσε πως το Εθνικό Σχέδιο θα δοθεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου και στην περίπτωση που κάποιο κόμμα θελήσει περαιτέρω ενημέρωση, θα την έχει.

Σε ό,τι αφορά το διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου που είπε ότι του έχει τελείωσει το επίχρισμα, ο Δημ. Αβραμόπουλος απάντησε πως "όφειλε ο ίδιος ο διοικητής να έχει φροντίσει γι'αυτό" και πρόσθεσε ότι "οι διοικητές δεν τοποθετούνται εκεί για να λένε τον πόνο τους,αλλά για να λύνουν προβλήματα και είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες που έχουν δοθεί".

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1135, για πληροφορίες σε πολίτες και φορείς.