Οι άνδρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες στο να βλέπουν και να αξιολογούν πράγματα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, ενώ αντίστροφα οι γυναίκες υπερτερούν όταν βλέπουν κοντινά πράγματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Με άλλα λόγια, οι άνδρες βλέπουν καλύτερα την ευρύτερη εικόνα και οι γυναίκες τη λεπτομέρεια.
Η διαφορά οφείλεται στο διαφορετικό τρόπο που έχουν εξελιχτεί οι εγκέφαλοι των δύο φύλων στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών. Οι άνδρες, που ανέκαθεν ήσαν επιφορτισμένοι με το κυνήγι, έγιναν καλύτεροι στο να βλέπουν μακριά για να αξιολογούν καλύτερα τους στόχους τους.
Από την άλλη, οι γυναίκες, που αρχικά ήσαν συλλέκτριες καρπών και φρούτων και στη συνέχεια ασχολούνταν κυρίως με οικιακές και γεωργικές εργασίες, "ακόνισαν" την όραση και την προσοχή τους, όσον αφορά "στόχους" σε μικρή απόσταση από τα μάτια τους και ιδιαίτερα μέσα στην ακτίνα του χεριού τους.
Η έρευνα έγινε από την ψυχολόγο Έλεν Στάνσι του Κολεγίου Χάμερσμιθ και Δυτικού Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας "British Journal of Psychology", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το βρετανικό Τύπο.
Τα πειράματα, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι οι γυναίκες υπερτερούν σαφώς και η όρασή τους είναι πιο ακριβής, όταν βλέπουν κάτι σε απόσταση μισού μέτρου (όσο περίπου φθάνει το χέρι τους), ενώ από το ένα μέτρο και πέρα (δηλαδή πέρα από την ακτίνα δράσης του χεριού) υπερτερούν οι άνδρες.
Προηγούμενες έρευνες στον τομέα της νευροεπιστήμης έχουν δείξει ότι στον εγκέφαλο των ανθρώπων υπάρχουν δύο διαφορετικά "μονοπάτια" επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών από τον χώρο, ένα για μακρινές αποστάσεις και ένα για κοντινές. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα δύο φύλα -για εξελικτικούς λόγους- έχουν εξειδικευθεί το καθένα σε διαφορετικό "μονοπάτι".